ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3937 03.01.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за доктрината за сигурност, наречена "Господ да ви е на помощ"; за ново поколение ваксини-панацеи; за почина "клекни и опитай пак" при основаване на фирма; за нова учителска стачка?


Доктрината за сигурност: Господ да ви е на помощ, оповестява Дневник.

Втори ден след падналия на 1 януари сняг в голяма част от България бедственото положение остана, а на различни места се задълбочи. В четвъртък Варна и Русе останаха блокирани, селища в Разградска област продължиха да са без ток, пътищата в Плевенско да са непроходими. Стотици хора заседнаха почти за денонощие в колите си и автобусите на първокласния път при Петолъчката преди Сливен по трасето на магистрала „Тракия“ от Бургас за София. Опитите на “Дневник” да получи смислена информация за действията на отговорните институции и за причините да се стигне до блокирането на един от най-добре развитите инфраструктурно райони показаха за пореден път реалната картина на държавната политика при природните бедствия. Нейният крайъгълен камък се оказва прехвърлянето и непоемането на отговорност, липсата на надеждна информация, криенето на хора, които не са си изпълнили задълженията, и не на последно място - чиновническо бездушие към изпадналите в беда граждани. Системата от институции, които трябва да се грижат за сигурността на гражданите, е извън строя и никой не бива да разчита на държавата за тази й основна функция независимо че си плаща данъците.

Автобус беглец изчезна в преспите, чуди се Новинар. 

Автобус с петдесет пътници, тръгнал от Силистра за София в сряда срещу четвъртък около полунощ, изчезна за повече от 12 часа от картата на страната. В столицата посрещачите на пътуващите и техните близки изпаднаха в паника. В двата града от офисите на фирма “Етап – Адрес”, която е собственик на автобуса, даваха взаимноизключваща се информация има ли такъв рейс, къде се намира, тръгвал ли е изобщо от дунавския град, или е останал там. Едва в ранния следобед в четвъртък от Гражданска защита съобщиха, че пътниците и шофьорът, който няма мобилен телефон, са заседнали за втори път и мръзнат край тутраканското село Нова Черна. В превозното средство са били натоварени наведнъж 50 души, които са си купили билети за столицата.

София без парно, Варна няма хляб, допълва картинката Монитор.

София остана без парно, а Варна без хляб заради снега, затрупал страната през последните 2 дни. Шест столични квартала замръкнаха на студено заради аварирал топлопровод. Причината бе токов удар, който пробил тръбите в района между булевардите "Димитър Несторов" и "Цар Борис III", съобщиха късно следобед от "Топлофикация". Без отопление останаха кварталите "Лагера", "Хиподрума", "Буката", "Иван Вазов", "Крива река" и комплексът "Медицинска академия". Аварията е голяма и няма да бъде отстранена скоро, допълниха от "Топлофикация". Не по-малко тежко беше положението и във Варна, където снегът разруши сгради и блокира доставките на хляб. 12 големи камиона, натоварени с хляб на „Добруджански хляб" АД, не успяха да тръгнат за селата в областта. Микробуси с вериги се опитваха да зареждат търговските обекти. Същата бе ситуацията и при другия хлебопроизводител „Савимекс". Коли на фирмата потегляха от завода, но заради преспите се връщаха пълни. Козирките на две банки на Червения площад в морската столица пък поддадоха под тежестта на преспите късно вечерта в сряда.

Драма в Азовско море - български кораб потъна, само един оцелял моряк, засега, описва Монитор.

Един моряк оцеля от 11-членния екипаж на българския товарен кораб, които потъна в ледените води на Азовско море. Параходът “Ванеса” превозвал метали от украинското пристанище Бердянск за Бургас. Трагедията се разиграла в четвъртък през нощта на 22 мили северно от Керченския пролив. Около 2,15 часа капитанът Мирослав Димитров съобщил по радиостанцията, че моряците напускат борда, тъй като корабът потъва. Екипажът облякъл специалните термозащитни костюми и се качил на двете надуваеми лодки. След получаването на сигнала всички параходи в района тръгнали да помагат на “Ванеса”. Спасителни екипи от Новорусийск потеглили с влекач, а на зазоряване излетял и хеликоптер Ми-8.

15 настанени в “Пирогов” след счупвания, прави статистика Новинар. 

15 души са настанени за лечение в Института за спешна помощ “Пирогов” през вчерашния ден заради тежки травми, получени при падане на заледени участъци, съобщиха от лечебното заведение. Най-вероятно пострадалите ще бъдат оперирани. Над 50 души с травми или счупвания са потърсили медицинска помощ в болницата вчера. През детската травматология е преминало само едно дете. Голяма част от пострадалите са със счупени глезени или китки. На телефон 80 50 300 хората могат да търсят Националния медицински координационен център при необходимост за транспортиране на пациенти при спешни случаи.

Ваксини срещу кръвно и диабет, информира 24 часа.

Ново поколение ваксини ще лекуват болести като високо кръвно и диабет. Швейцарска фирма е разработила инжекция, която се слага два пъти годишно. Тя действа на принципа на имунизацията и помага на организма да изработи антитела срещу хормона ангиотенсин, виновен за стесняването на артериите. Лекари от Берлин и Тулуза пък доказаха, че диабет тип 1 може да се лекува без инсулин. Инжектира се ваксина, която възпира автоимунния процес.

Искаш да основеш нова фирма – клекни и опитай пак, съветва Дневен Труд. 

“Два дни ни мотаят вече, а искаме да регистрираме нова фирма. Първо си запазихме името на компанията, както си му е редът – оказа се, че са го сбъркали. За капак никой в агенцията не знае какви документи са нужни за регистрация на ново дружество”. В подобни оплаквания протича вторият ден, в който софийският офис на Агенцията по вписванията извършна регистрация и пререгистрацията на фирмите в България. Неприятните изненади започват още като влезеш в службата на бул. “Ал. Стамболийски” № 239. Гишетата са така поставени, че за да говориш със служителите, трябва да клекнеш. Кому е нужно така да се унижават предприемчивите хора в страната? – пита “Труд”.

Стачка проваля матурите, предупреждава Стандарт. 

Нова стачка на учителите може да провали матурите. Ще затворим училищата на 24 май, ако не получим 650 лв. средна заплата, заплаши Янка Такева. Според председателя на Съюза на българските учители обещаните от кабинета месечни възнаграждения и издръжка на дете не са заложени в бюджета. Синдикатите си играят с децата ни, скочиха възмутени родители. Те се тревожат, че ако има нов протест, учебната година пропада.

Спират театрото на контрольори в София, обнадеждава Дума.

Отново слагат камери в автобусите. Контрольорите в градския транспорт в столицата да излязат от анонимност. Тази идея лансира вчера шефът на градския транспорт Николай Костов. Тя предвижда проверяващите за редовността на пътниците да не обличат познатите сини елечета, когато се качат в рейса или трамвая, а да носят постоянно униформи. Контрольорите ще се пременят в сини униформи, като проверките им може да се заснемат и с камери, обясни Костов. Въпросът с камерите обаче тепърва ще се обсъжда. Този метод се е ползвал при предишния директор на дружеството, обясни Николай Костов. Това обаче довело до недоволството на доста граждани. Дали новите униформи ще променят отношението на някои от контрольорите към гражданите, Костов коментира, че това зависи и от двете страни. По думите му агресията на проверяващите била провокирана от отсрещната страна, когато пътникът отказвал да си плати глобата и влизал в разпри с контрольора.

Еврото ще мине 1,50 долара, прогнозира Дума.

Еврото ще остане силно и през тази година, като през първото тримесечие ще надвиши нивото от 1 долар и 50 цента. Обменният курс евро/американски долар ще е на високи нива. Това прогнозира направлението "Пазари и инвестиционно банкиране" на "Уникредит груп" за развитието на световната икономика и капиталовите пазари през 2008-а. През първото тримесечие на 2008 година валутният курс на еврото към долара ще надвиши нивото от 1,50, а към края на годината леко засилване на долара ще доведе до курс евро-долар до 1,45, прогнозираха от "Уникредит груп". Финансовите анализатори очакват икономическият ръст в еврозоната за тази година да е малко по-нисък - 1,9 процента. Европейската икономика все по-успешно ще избягва влиянието на Америка, но тенденциите оттам ще продължат да играят важна роля. Финансистите очакват основната лихва в еврозоната да достигне 4 процента в края на годината. Цената на петрола пък ще се удвои след 10 години. Това прогнозира вчера германският Институт за икономически изследвания. Според Клаудия Кемферт, експерт в института, петролните резерви намаляват все повече и това предизвиква покачване на цените. Според нея до пет години е напълно възможно цената да достигне 150, а до десет години - 200 долара. Клаудия Кемферт не очаква успокояване на цените и прогнозира в краткосрочен план стойността на черното злато да достигне 105 долара за барел.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама