НОВИНИ


Дядо Николай носи Благодатния огън от Божи гроб

20 5228 21.04.2011
Дядо Николай носи Благодатния огън от Божи гроб
Митрополит Николай

Великото чудо Благодатния огън ще бъде донесено от Йерусалим в България от църковна делегация начело с Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.



Дядо Николай ще бъде придружен от Техни преосвещенства Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Светейши Български патриарх Максим и Величкия Сионий - викарий на Видинския митрополит. С тях ще бъде и игуменската на Клисурския манастир "Света Петка" край Банкя майка Филотея.

Благодатният огън се смята за велико чудо, което се наблюдава всяка година в деня преди църковния празник Великден. Той слиза всяка година на Велика събота на Божи гроб и единствено православният патриарх на Йерусалимската църква получава тази най-висша Благодат.

По традиция на Велика събота православните получават там Благодатния огън, който има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всяка година, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама