НОВИНИ


Стотици богомолци в Рилския манастир

1 4989 23.04.2011
Стотици богомолци в Рилския манастир

От ранните часове на днешния ден стотици богомолци посещават най-големия български манастир – Рилския, за да се помолят за здраве на днешната Велика събота.



Манастирът и църквата са дошли да посетят не само стотици миряни от София и цялата страна, но и много чужденци, пише БГНЕС. Освен православните гърци и сърби, могат да бъдат забелязани и туристи от по-далечните и католически страни – Полша и Хърватия. Всички те влизат в църквата "Рождество Христово" и палят свещ, след което разглеждат уникалните икони, създадени между ХІV и ХІХ век. Особено голям интерес за чуждестранните гости представлява издигнатата в средата на ХІV век каменна Хрельова кула.

Рилският манастир е създаден през 30- те години на Х в. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на ХІХ столетие. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител.

За създател на Рилската обител се смята първият български монах-отшелник Йоан Рилски (876-946г.), избрал пътя на пустинножителството като способ за духовно усъвършенстване и начин на протест срещу потъпкването на високите нравствени норми на истинското християнство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама