НОВИНИ


Скандални харчове за банкети и ремонти в МО

9 4780 26.04.2011
Скандални харчове за банкети и ремонти в МО

Невиждани разхищения на държавни средства са констатирани в доклад на Сметната палата за дейността на Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към Министерството на отбраната за периода 30 септември 2008 г. – 31 декември 2009 г.



Проверката обхваща дейността на двама министри – до юли 2009 г. Николай Цонев и до края на същата година – Николай Младенов.

По 60 лв. на квадрат замазка на стена е плащало на строители военното министерство. За измазването на зидана ограда от 98 кв. военните са похарчили 5879 лв., а за извозването на 130 куб. м отпадъци – 12 090 лв.

Одиторите констатират още, че цените във всички договори за ремонт и доставка на мебели за военните жилища за завишени 2-3 пъти над пазарните.

Така например монтажът на гранитогрес във ваканционното селище „Чайка” край Обзор е струвал на бюджета по 62 лв. за кв. м.Обзавеждането на едно служебно жилище на военните е струвало 21 100 лв. средно, посочват още одиторите. Цената е такава, тъй като масовата практика на агенцията е да увеличава цените на мебелите.За служителите на военното министерство са купувани гардероби за 2806 лв.; дивани за 1260 лв., холни масички и бюра за 500 лв.; хладилници за 1012 лв.; пердета за 350 лв. и столове за 180 лв.

Налага се изводът, че при разпореждане с бюджетните средства не са спазени принципите за икономичност и добро финансово управление, пише още в доклада на Сметната палата.

Освен с надписването на цени на мебели, в агенцията е допуснато и неправилно отчитане на разходи по сключени договори за извършване на ремонти, покупка на сгради, на машини и съоръжения и за изграждане на инфраструктурни обекти.Допуснатите „грешки“ при счетоводното отчитане на апартаменти, военни клубове, административни сгради и гаражи са ощетили държавния бюджет с 9,4 млн. лв, пише Днес.бг.

5,8 млн. лв. са щетите при осчетоводяването на „пропуснати“ задължения към доставчици, гори, земи и трайни насаждения.При възлагане на обществените поръчки е установено, че изборът на изпълнител е извършен въз основа само на една оферта. Това е установено при търговете за ремонт на газово стопанство в комплекс Чепеларе (за 179 900 лв.); за доставката на завеси за хотел „Шипка” (за 29 515 лв.); за спално бельо за същия хотел на стойност 29 940 лв. и за гладене на хотелското бельо на базата в „Рибарица“ за 50 000 лв.

За периода 2009–2011 г. военното министерство е платило 550 000 лв. за осигуряване на забавно – развлекателни програми в почивните бази на агенцията. Други 1,5 млн. лв. държавни пари са платени за „услуги на хотели“ в цялата страна.В края на доклада Сметната палата съветва настоящия военен министър Аню Ангелов да преразгледа договорите на предшественика си Николай Цонев за продажба на военните жилища.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама