НОВИНИ


Н. Нейнски: Ходенето на кафе и кайсии при Борисов не доведе до успех СДС

31 5390 27.04.2011
Н. Нейнски: Ходенето на кафе и кайсии при Борисов не доведе до успех СДС
Надежда Нейнски

Нейнски предупреждава за риска на уговорените мачове. М. Димитров очерта профила на президента. Аз смятам, че отговарям на този профил, пише Нейнски в блога си и декларира, че не е срещу Румен Христов, а срещу подмяната на принципите.



Дължа този отговор на всички онези, които очакваха от СДС да проведе честен и открит дебат за кандидата за президент – както винаги е било досега, пише на сайта си Н. Нейнски под заглавие "За избора на един кандидат-президент".

На онези, които съзнават важността на този избор в момент, в който България е отново на геополитически кръстопът.
Дължа го на хората, които ни подкрепяха през всичките тези години, независимо от разочарованията, съмненията и понякога тежките критики. Дължа го включително и на моето семейство и на моите деца, които също ме попитаха “защо го правиш?”
На всички тях ще отговоря следното, което споделих и пред Националния съвет днес.

Председателят на СДС Мартин Димитров очерта следния профил на президента след заседанието на НС на СДС в Пловдив на 19 април: “Важно е кой ще бъде следващият български президент. Това не е формален акт. Защото той или тя трябва да обърне кормилото на държавата обратно към ЕС и НАТО. Обратно към западно-европейските ценности, там, където СДС водеше България. Като гледаме какво се случва в държавата, тези ценности започват да се губят и България е тласкана към една много тежка зависимост...” Аз смятам, че отговарям на този профил. Доказала съм го с целия си политически път – път винаги в СДС и винаги съм защитавала точно тези принципи. За мен европейският път на България никога не е имал алтернатива и в ключови моменти съм го доказвала с делата си.

Днес аз не исках за променям решението на НИС на СДС, защото то очевидно е взето отдавна. Много преди вчерашния ми /на 25 апарил 2011 г./ първи и последен разговор с председателя по тази тема.

Но искам да предупредя за нещо – за риска на уговорените мачове.

И ще дам само два примера: На европейските избори НДСВ получи подкрепата на ДПС и влезе в Европарламента, но после не получи същата подкрепа на парламентарните избори и не влезе в НС. Ходенето в Банкя на кафе и кайсии при Бойко Борисов не доведе до успех СДС. Месеци наред ние не може да си отговорим на въпроса в управлението ли сме или в опозиция.

Когато се работи с неполитически средства, резултатът е винаги лош и винаги неочакван. Днес СДС повече от всякога трябва да мисли за своите избиратели, а не да уговаря подкрепа при неясни условия. Да не забравяме, че кандидатът за президент се избира, а не се назначава и трябва да убедиш хората в правотата на своя избор. Той трябва да е стъпил на принципи, а не на договорки. Днес аз не съм срещу Румен Христов, а срещу този начин на общуване – подмяната на принципите. Искам да напомня, че за първи път кандидат-президент на СДС се издига без вътрешен дебат, дебат с хората по места.

При начина, по който се тръгва към тези президентски избори, е добре да имаме отговор на въпросите за борбата с корупцията, за геополитическата ориентация на възможните ни партноьори, за отношението им към стратегическия проект “Белене”, за отношението им към законопроекта за досиетата.

Не думите им, а делата им ще ги разкрият. Важно е да кажем открито и какви цели си поставяме на тези избори – и президентските, и местните. Само да напомня, че на предишните местни избори СДС спечели 26 кмета и над 250 общински съветници. Ние днес трябва откровено да заявим постижима цел ли е това на местните избори и кое за нас е победа на президентските избори? Дължим го на хората, завършва Нейнски.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама