ФРОГ МЮЗИК


Мънго Джери забиват на Банско джаз фест

0 8819 28.04.2011
Мънго Джери забиват на Банско джаз фест

Не пет, а цели седем дни Банско ще бъде в джаза това лято. Фестивалните дати вече са обявени - 6 - 13 август. Така по изключение от община Банско са решили да подарят още два дни музика на любителите и гостите на най-престижния джаз фест на Балканите.


В неговото четиринадесето издание ще вземат участие музиканти от 15 страни и два континента. Този път то е заложие на голямата палитра и разнообразие от стилове, казва директорът на джаз седмицата д-р Емил Илиев. "Ще има суинг, етно, латино, блуграс, рагтайм, класически джаз - за да може всички гости и любители да са доволни", обяснява той.

Първата вечер, предшестваща "Банско джаз 2011", започва ударно с двучасов концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. Преди нея публиката ще загрее Dixie Teteven, бенд с над четвърт век творчество в областта на суинг, рагтайм, диксиленд и фолклорните джемсешъни.

В неделя, 8 август, на площад "Вапцаров" България ще се разкрие под формата на фолклорни танци и песни, изпълнявани от ансамбъл "Тракия". След тях свои музикални проекти ще представят "Балкански коне", солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова и бендът на пианиста Тони Златанов.

Първата официална и третата неофициална вечер от фестивала по традиция ще се открие от бенда на БНР, с диригент Янко Миладинов, а вокалите ще са от Васил Петров. След тях украинската формация "Джазекс" ще поднесе на публиката порция акапелни изпълнения. Гвоздеят на понеделнишката програма ще е тандемът американката Джаки Райън и Лари Вучкович, роден в бивша Югославия.

На 9 август първи на сцената ще са сърбите от Coffee Ball. След тях ще свири албано-швейцарският Елина Дуни квартет. Вечерта ще закрият "Джайв Есес", номер 1 на британския суинг.

Изявите на 10-и ще започнат с българско участие - Lilly of the West, в което се изевява щерката на шефа на НДК Друмева и нейната блуграс банда. След нея на сцената ще се качат чехите от Ондрей Сверачек квартет, а в края на програмата джаз феновете ще видят Йони Видал и "Лас Естрейас" - испано-белгийска джаз-латино формация.

На 11 август българското участие ще е още по-осезаемо. То започва с Боряна Димитрова и нейния немски квартет, който свири български ритми. Родената в България, но пееща в Сингапур певица Мая Нова ще пее в Банско заедно със световноизвестния саксофонист от ромски произход Рик Маргица. В задушната августовска нощ ще прозвучи хитът "In the Summertime", поднесена на живо от легендарните "Мънго джери". Те ще се завърнат в България след първия си концерт тук през 1978 г. на "Златният Орфей".

В последните 2 дни от "Банско джаз 2011"на сцената ще се вихрят руският"Биг Бенд Саранск", Камелия Тодорова с нова програма, "Акага", словашки и полски квартети. Очаква се потвърждение от небезизвестният саксофонист Ели Дигибри.

За артистите, които вече са потвърдили участието си, са осигурени самолети до България, казват организаторите на събитието.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама