БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


САЩ работили, за да ни откажат от АЕЦ”Белене”

33 5211 03.05.2011
САЩ работили, за да ни откажат от АЕЦ”Белене”

Скандалният сайт “Уикилийкс” публикува данни, които хвърлят светлина върху причината за забавянето на строителството на АЕЦ „Белене“ в България, пише руският вестник „Комерсант“.



Според данните на сайта, американската „Уестингхаус“ с подкрепата на американското посолство от 2009 г. активно е работила за отказа на България от строителството на АЕЦ, като е занижавала техническите характеристики на руските реактори. Освен това, американската страна е предлагала на София да се откаже от връщането в Русия на отработеното ядрено гориво.

Една от причините за забавянето на строителството в България на новата АЕЦ „Белене“ по руски проект би могло да стане активното противопоставяне на американците. Това следва от документите на американското посолство в София, публикувани от “Уикилийкс.” Според доклада, направен още през 2009 г. от заместник-посланика на САЩ в България Сюзан Сътън, вицепрезидентът за Европа на американската „Уестингхаус“ Майкъл Кирст е сравнил в София технологиите на своята компания с реакторите, които Русия е възнамерявала да построи в Белене.

„В подробна презентация топмениджърът показа, че според текущите планове за „Белене“ руснаците ще снабдят България не с най-новата технология реактори (второ поколение) на значително по-висока цена, отколкото „Уестингхаус“ и другите западни фирми, които ще продадат технология от трето поколение“, пише г-жа Сътън.

Според нея, Майкъл Кирст е предупредил, че „България рискува да купи „технологичен сирак“, който работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и да обвърже България с Русия за следващите 60-80 години“. На София също така е предложено да се откаже от купуването на ядрено гориво от Русия и да сключи договор с „Уестингхаус”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама