НОВИНИ


До края на седмицата ще има лекарства за онкоболните

0 4730 03.05.2011
До края на седмицата ще има лекарства за онкоболните

Доставките на лекарството за онкоболни zoledronic acid (зомета) във всички лечебни заведения ще бъдат възобновени до края на седмицата, категорични са от Министерството на здравеопазването.



В страната има общо 22 са центровете и болниците, в които се извършва лечението на хората с онкологични заболявания. Заради зачестилите сигнали на пациенти за липсата на лекарството здравното министерство е изискало данни от лечебните заведения дали има недостиг.

21 клиники днес вече са представили справките. Информация липсва само от ИСУЛ.

Данните показват, че в 10 лечебни заведения е имало проблеми с количествата zoledronic acid. Шест от тях вече са решили проблема, останалите четири ще възобновят доставките си днес или утре.

До момента в здравното ведомство няма подадени сигнали от лечебните заведения за липса на други медикаменти.
Недостигът на zoledronic acid възникна заради отказа на фирмата производител да сключи договор с Министерството на здравеопазването. В средата на април стана ясно, че причината е цената, на която ведомството има право да купува медикамента.

Още тогава МЗ уведоми всички лечебни заведения за опасността да възникне недостиг на медикамента и ги инструктира да организират сами закупуването му до финализирането на тръжните процедури в края на май.

За съжаление част от тях (10 лечебни заведения) не са предприели нужните стъпки за това, се посочва в съобщението на министерството.

За последен път количества zoledronic acid са разпределени към лечебните заведения в края на март. По данни на министерството е трябвало да стигне до средата на месец май. Някои от лечебните заведения обаче са привършили наличностите си доста по-рано.

Заради разминаването в сроковете през следващата седмица здравното министерство ще извърши проверка във всички 22 лечебни заведения за планирането и употребата на медикамента.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама