НОВИНИ


Бивши кадри на ДС ще управляват горите

18 4994 04.05.2011
Бивши кадри на ДС ще управляват горите
Мирослав Найденов

Трима от шестимата назначени вчера директори на новите държавни горски предприятия са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, а друг от тях е бил проверяван от полицията за злоупотреби.



На тези хора е поверено ръководството на дружествата, които ще поемат цялата стопанска дейност в горите. Правителството ще им прехвърли за управление активи за над 83 млн. лв., а приходите на стопанствата само за миналата година надхвърлят 100 млн. лв.

От министерството на земеделието казаха само, че назначенията са станали след конкурс, и не коментираха миналото на новите шефове. Комисията по досиетата е огласила още през 2008 г., че Юри Миков, Иван Недков и Пейчо Върбанов (с псевдоним Гора) са били сътрудничили на ДС. Новият шеф на фирмата, която ще управлява горите в Югозападна България - Александър Йолев, пък е бил шеф на общинската фирма "Озеленяване" по времето на кмета Стефан Софиянски.

Той е бил уволнен и срещу него е подаден сигнал за злоупотреби. Не е имало изискване кандидатите за директори да са с чисто агентурно минало, а подборът е бил само по документи, показва обявлението за конкурса.

Новите предприятия ще извършват цялата стопанска дейност в горите, включително издаването на разрешенията за сеч и търговете за дървесина. Предвижда се във всяко дружество да бъдат създадени три фонда, с които да се финансират различни дейности - строителство на пътища и инфраструктура, поддръжка на екосистемите, изготвяне на ловоустройствени планове. (Дневник)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама