НОВИНИ


България остава далеч от края на кризата

15 5063 04.05.2011
България остава далеч от края на кризата
Мартин Димитров

Истината е, че икономическата криза в България не свършва. Още по-лошото е, че не се очертава да свърши. Нито парламентът, нито правителството имат ясен икономически план как да излезем от тази ситуация. Това заяви лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров от трибуната на парламента.



Според него, такъв икономически план не е бил приет. Основание за това са увеличаващата се безработицата, скока на цените, намаляването на покупателната способност на българина. Средната класа, която имахме вчера, днес казва, че изнемогва.

По думите на Димитров тези проблеми са започнали от Тройната коалиция, но истината е, че тези проблеми не се решават сега и продължават да се задълбочават. Средната класа започва да потъва, категоричен бе той.

Според лидерът на СДС парламентът няма ясен фокус към хората от малкия и средния бизнес. "А те са гръбнакът на икономиката и държавата, на тези хора обаче им се пречи по всякакъв възможен начин. Нови данъци постоянно, нов данък смет, нови данък сгради точно за малкия и среден бизнес, оставате го големия, той ще се оправи. Човекът, който е лекар, учител, който има малко магазинче, тези хора бедстват, на тях трябва да им се помогне, те движат държавата напред. И вместо това да е фокусът, имам чувството, че се помага на монополите да се вдигат цените. Каква беше ползата от този меморандум за цените на горивата, никаква полза нямаше", категоричен бе Димитров.

Според него, цените на горивата не са били овладени.

"Трябва да се вземат мерки срещу монополите, има разпищолили се монополи в момента – вдигат си цените, правят каквото си искат, с всички цени. Защото смятат, че има слаба държава, която не може да ги накаже. Битката срещу монополите трябва да стане основен приоритет на това правителство. СДС и СК предложихме конкретни неща по отношение на мобилните оператори, по отношение на горивата. Ако политиците не успеем да решим проблема с монополите, хората ще излязат по улиците и те ще решат проблема", подчерта лидерът на СДС.

"Опитът за тотална зависимост на България от Русия, това е причината да се строи "Белене". Правителството и премиерът трябва да отговорят какви мерки са предприели. Русия е заплашила България, че ако не се строи "Белене", ще има спиране на доставките на газ за България или други мерки. Ако тази битка продължи да се води на тъмно както до момента, даже не е битка, защото правителството започна да приема всички предложения, идващи от Русия, големият губещ ще е българският народ. Това Народно събрание месец юни-юли ще трябва да се произнесе за "Белене". Вие готови ли сте да се произнесете по този проект", попита колегите си в пленарна зала Димитров.

"Къде е икономическият анализ, къде са докладите, които говорят за корупция, къде е анализът за безопасността. Прави се опит отговорността да бъде пренесена към всички вас и ако вие не прочетете всички тези документи, след години всеки един от вас ще носи персонална отговорност за това какво се е случило, както сега се носи отговорност в Япония за ядрената катастрофа, която се случи там", добави още Димитров. Според него, България има нужда от стабилност.

"Ние трябва да гарантираме финансова и икономическа стабилност, за да има растеж на доходите.

От името на СК призовавам 41-ото НС да се постави ясен приоритет на работа оттук нататък. За много от вас приоритет стана един проект и това е "Белене", не може това да ви е приоритетът, нашият приоритет трябва да бъдат активните хора, запазването на тяхната работа, да се развиват, да оцелеят, това трябва да бъде наш общ приоритет и тогава ще бъдем успешни", категоричен бе Мартин Димитров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама