ПОЛИТИКА


Отцепник спаси държавата от рекет на турски холдинг

34 10769 04.05.2011
Отцепник спаси държавата от рекет на турски холдинг

„Шишеджам“ плаши, че ще се оттегли като инвеститор от Търговище


Отцепникът от ДПС Касим Дал успя да помогне на правителството и на премиера Бойко Борисов при преговорите с турския гигант за производство на стъкло „Шишеджам“ в Търговище. Преди два месеца компанията открито поиска от министър-председателя данъчни облекчения и по-специално третиране на инвесторите, които влагат над 200-300 млн. долара. От холдинга, който също попада в числото на големите инвеститори, на свой ред гарантираха, че ще вложат още свежи пари в икономиката, но не посочиха нищо конкретно при разговорите си с премиера. По този начин поставиха под съмнение намеренията, които имат. Още тогава Борисов обеща да организира среща между представители на компанията и министрите Дянков и Трайков, за да бъде обсъдена идеята на Шишеджам. До подобни преговори така и не се стигна.

Три седмици, след като премиерът даде устното си обещание лично на президента на стъкларските заводи Ахмед Кърман, чрез трети лица холдингът е заплашил държавата, че ще си тръгне от България научи „Торнадо”.  От „Шишеджам“ предупредили правителството, че вече имали оферти от съседна Румъния, където им предложили далеч по-изгодни условия, за да развият бизнеса си. С оттеглянето си от българския трудов пазар холдингът заплашва да остави без работа около 2500 души от Търговище и от съседните общини. Наред с това държавата ще трябва да понесе огромни загуби за разрушаването на всички постройки и съоръжения, които са разположени на огромни територии в Търговище. В патовата ситуация, в която Бойко Борисов и министрите му изпаднали, се наложило Генерала да потърси помощта на Касим Дал, който бе сред основните преговарящи с турската компания. Самият холдинг беше привлечен като инвеститор в България от Дал, който не пропуска да спомене заслугата си при всяко интервю.

Голяма част от жителите в Търговище обаче са категорични, че турската компания блъфира и единствено има за цел да рекетира и шантажира правителството и министър-председателя. От създаването на завода работниците взимат изключително ниски заплати. Средният месечен надник на служителите е около 350 лв., което прави Търговище един от градовете на Балканите с най-евтината работна ръка. За толкова малко пари турският холдинг трудно би могъл да намери квалифицирани бачкатори в Румъния.

Симеон Нейков
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама