ХРАНА И ВИНО


Печеното агне - класика в жанра; гарнитурите - импровизе

2 8466 07.05.2011
Печеното агне - класика в жанра; гарнитурите - импровизе

Няма нищо по-хубаво от печеното агне, твърдят истинските кулинари. Мнозина се мръщят на агнешкото месо, но добре изпечено, то е пиршество за сетивата.



 Най-важно при него е месото да е добре размразено или прясно. Т.е. то трябва да има стайна температура, преди да започнете да го печете. Обезкостеното напълнено агнешко има нужда от повече време, отколкото необезкостеното и ненапълнено, защото костите са проводник на топлината. За печене отделете 2,30-3 часа, за да сте сигурни в резултата!

И ако печенето агне е класика и в приготовлението му не бива да има импровизация, гарнитурите към него могат да бъдат нещо повече от пресни картофки или ориз. Предлагаме ви два варианта:

Желе с червен касис и портвайн

Продукти за 1 порция:
175 г желе от червен касис
2-3 с. л. портвайн
Приготвяне:
Стопете желето от червен касис на тих огън. Прибавете портвайна и объркайте. Оставете в хладилника през нощта да се втвърди.

Сос със сметана и горчица

Продукти:
1 и 1/2 с. л. брашно
1 с. л. дижонска горчица
75 мл агнешки бульон
200 мл течна сметана
сол
Приготвяне:
Махнете мазнината от тавичката за печене. Добавете брашното и варете 30 секунди. Добавете горчицата, бульона и сметаната и кипнете, като бъркате непрекъснато. Оставете да къкри, докато се получи рядък сос, и подправете на вкус с малко сол непосредствено преди поднасяне.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама