ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 януари

1 4181 08.01.2008
Пресата на 9 януари

Вестниците пишат за това, чий товар возела "Ванеса"; за кабинетните рокади по принуда; за жълтата покана към министри на раздумка; за двойните сметки за ток; за скандални кадри със сираци.


Шофьор заряза деца в снега, възмущава се Дневен Труд. 

Шофьор на ученически автобус изостави седем деца на разклона за с. Гиргини край Габрово, съобщи Милена Драгиева, която отговаря за образованието в общината. Живко Андреев “изсипал” малчуганите в преспите, тъй като пътят за селото не бил разчистен от снега. Казал им да се оправят както могат. Децата били на възраст между 8 и 12 год., учели в училище “Райчо Каролеев” в Габрово. До селото си трябвало да ходят пеша поне 5-6 км. Малчуганите се обадили по мобилни телефони на родителите си, които хукнали уплашени да ги спасяват. Виолета Иванова, майка на 8-годишната Радинела, разстроена разказа, че пътят до с. Гиргини е снежен и безлюден, минава само през гори. Имало и краварник, край който обикаляли свирепи кучета.

София дава 14 млн. лв. повече на концесионера да чисти по-добре, четем в Дневник.

Над 14 млн. лв. повече ще получат догодина трите фирми, които чистят София, ако Столичният общински съвет одобри предложението на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска и шефа на инспектората Гален Ганчев. Двамата предлагат "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" да получат за работата си тази година 64.3 млн. лв. За 2007 г. фирмите взеха 50.5 млн. лв. Увеличението е, за да влязат почистващите фирми и в малките квартални улици, а големите да се чистят с машини и да се мият, уточни Бояджийска. По-рано зам.-кметът по финансите Минко Герджиков обяви, че е заложил в проектобюджета за тази година 55 млн. лв. за концесионерите. После обяви, че това са разчети от септември и той би могъл да "върже" бюджета и при 64 млн. лв., без да се увеличава такса смет. Не стана ясно какво точно е наложило промяната в разчетите от септември досега.

Ще има рокади по принуда, оповестява Дневен Труд. 

Очакванията за промени в правителството от дълго време определят обществените настроения. Правителствена промяна преди третата година е своеобразен политически стимулант. Предишните два кабенета го приложиха, но късно под натиска на обществените настроения, коментира Труд. Колкото по-мащабна е смяната на министри от НДСВ, толкова ще е по-ограничена тя в останалия съствав на коалицията. Кардинален ремонт Станишев вероятно няма да си позволи, защото би опровергал собствените си твърдения за стабилността на управлението. Няма да си позволи и лукса за самостоятелно решение. Запазването на добрия коалиционен тон ще го покаже като недостатъчно самостоятелен и прекалено зависим. Основните промени вероятно ще са по политически съображения.

Жълтите канят министри на раздумка, съобщава Новинар. 

Среща между тримата ресорни министри, Асоциацията на общините в България, "Гражданска защита", Фонд "Републиканска инфраструктура" и КАТ организират следващата седмица от НДСВ. Целта на жълтите е с конкретни предложения да се обсъдят проблемите с пътищата, възникнали през последните дни, и да се потърсят трайни решения. Според председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения за поддържането и експлоатацията на пътната инфраструктура трябва да се грижи едно ведомство, което да е водещо, а не както е в момента републиканската пътна мрежа се управлява от министъра на транспорта, министъра на регионалното развитие и министъра на финансите.

“Ванеса” возела товар на украински олигарх, надушва Стандарт.

Трагично потъналият български кораб "Ванеса" е превозвал стока на компания, част от бизнес империята на най-богатия украинец Ринат Ахметов, научи "Стандарт". Досега беше известно, че натовареният в пристанище Бердянск метал е за бургаския завод "Промет", собственост на пловдивската компания "Нева холдинг". На практика от известно време съдружник в "Промет" е руснакът Вадим Новинский, близък приятел на бившия премиер Виктор Черномирдин. Новинский държи по-голямата част от консервната промишленост в Украйна. В момента руснакът влиза в съдружие с Ахметов в областта на металургията. Двамата милиардери създават дружество с капитал 25 млрд. долара, заяви пред "Стандарт" изпълнителният директор на "Нева холдинг" Пеньо Донев. Това наложило смяна на досегашната схема на доставки. "Промет" вече започва да работи на ишлеме с фирмите на Ахметов. От Украйна пристигат суровините, а след преработката им в Бургас се изнасят в чужбина. Металът за "Промет" вече се доставя от "Леман комодитис", която е част от металургичния холдинг на Ахметов "Метинвест". Той пък държи 12 на сто от световното производство на металургични заготовки.

Менте костюми издавили моряците от “Ванеса”, установява Монитор.

Има вероятност моряците от потъналия кораб "Ванеса" да са били с некачествени термокостюми и това да е причинило смъртта им. Това заяви за "Монитор" следователят по случая Георги Илиев. Той обясни, че разследващите вече са назначили експертиза, която да покаже дали при тези климатични условия екипировката е можела да спаси моряците. При изследването ще се направят проби на костюмите, които да покажат дали отговарят на стандартите за качество. Освен това разследващите ще проверят колко време са можели да оцелеят моряците с нея в ледените води на Азовско море.

Патентните декларации ще се подават в общината, информира Новинар. 

От 2008 година патентните декларации ще се подават в общината, в която се намира обектът, в който се извършва патентната дейност. Досега това ставаше в териториалните дирекции на приходната администрация, съобщиха от НАП. Когато патентната дейност не се извършва от постоянно място или няма обект, декларациите се подават в общината, където е постоянният адрес на физическото лице, включително на едноличния търговец. От тази година патентният данък се събира от общините, а размерът му се определя от общинските съвети. Данъкът се внася вече и като приход за общината. Дължимите суми за патентен данък към края на 2007 г. обаче трябва да се внасят по сметките на съответните териториални дирекции на НАП, както беше досега.

Двойни сметки за ток, подготвя ни Стандарт.

С двойни сметки за ток ни честити новата година Енергото. Изхарченото по празниците електричество ще опразни джоба на повечето българи в края на януари. Заради кучешкия студ и празничните софри електромерите са навъртели между 50 и 70% повече от нормалното, обясниха експерти. Очакванията са много януарски сметки да гонят 200-300 лева. Най-голямото ужилване ще бъде за абонатите на "Топлофикация" в София, Пловдив, Враца и Велико Търново. Причината е, че в тези градове имаше аварии, които оставиха хиляди семейства без парно. Така, за да избегнат студа, повечето хора масово са включвали електрически печки и климатици. Резултатът е солена фактура за ток и още една за парно.

С 50% поскъпнаха жилищата в елитните части на София, посочва Монитор.

В елитните столични квартали средното нарастване на цените на просторните тухлени жилища е близо 50 на сто. Най-голямо е то в "Изток" - почти 80 процента, а най-малко в "Иван Вазов" - 28, 8 на сто. България оглави списъка на държавите с най-висок ръст на цените на жилищата през 2007 г., сочат данни на "Глобъл пропърти гайд" (GPG), цитирани от Би Би Си. Цените на имотите у нас са се повишили с 30,6% и така страната ни изпреварва по търсене на жилища дори китайския град Шанхай, който досега оглавяваше класацията с ръст за третото тримесечие на 2007 г. от 27,9%. Сред държавите със значително повишение на цените на недвижимите имоти са Сингапур (27,6%), Естония (23,4%) и Литва (13,6%). С 9,7% повишение Великобритания е на 14-то място в класацията на GPG. Според наши брокери една от причините за поскъпването е голямото търсене от страна на българите, работещи в чужбина. Показателен в това отношение е районът на Северозападна България, където цели села и квартали от по-малките градове работят в Испания и Италия. През 2007 г. много от тях са инвестирали именно в покупката на жилища.

Прокуратурата проверява скандални кадри със сираци, четем в Дума.

Рекламните клипове на българския филм "Баклава" влязоха в прокуратурата. Случаят със скандалното видео с участието на бургаските сираци ще бъде приоритетен, съобщи за Дарик радио прокурор Андрей Червеняков - говорител на районна прокуратура в града. Първоначално прокуратурата бе решила да се самосезира по публикации в медии. Вчера следобед обаче шефът на бургаската полиция е разговарял с говорителя на прокуратурата и му е съобщил, че изпращат документ за клиповете. В този случай няма да е необходимо магистратите да се самосеризат. След като има подаден сигнал, веднага ще започне проверка с оглед установяване евентуално на данни за престъпление от общ характер във връзка с клиповете към филма. Ще действаме светкавично, каза прокурор Червеняков, но не се ангажира с конкретни срокове за приключване на проверката. Предстои да се изземе филмът, да се констатират участващите лица и авторите на клиповете. Междувременно стана ясно, че кметът на Бургас Димитър Николов е поискал обяснения по този скандален случай от институциите, защитаващи правата на детето и конкретните засегнати лица. Днес Николов ще се срещне с директорите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето, на домовете "Ронкали" и "Ал. Г. Коджакафалията" и психоложката на интерната.

Цените в зимните ни курорти падат с 10-20%, изчислява Дума.

Цените на нощувките в хотелите в зимните ни курорти от тази седмица като цяло бележат спад средно между 10-20% в сравнение с дните в края на 2007 г., съобщиха investor.bg, цитирайки ръководството на Българската туристическа камара. А спрямо самата новогодишна нощ намалението на цените в много случаи е още по-голямо. Данните на туристическия бранш сочат, че като цяло този зимен сезон сред по-големите ни курорти най-скъпа излиза почивката в Боровец, следвана от тази в Банско и Пампорово. Сравнително евтин е отдихът в Чепеларе. До момента, а по-всяка вероятност и до края на зимата най-голяма заетост ще имат хотелите в Банско, който втора година е хит както за българските скиори, така и за чуждите туристи у нас. Затова и цените на ски картите там (еднодневни - 50 лв.), които и без това са най-високи, едва ли ще спаднат дори в края на сезона. Заетостта на хотелите в зимните ни курорти от началото на активния сезон (15-20 декември 2007 г.) досега е средно близо 80% и като цяло се очертава този туристически сезон да е по-добър от предишния както по брой туристи, така и по приходи, смятат от бранша.

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама