НОВИНИ


„Касапина” поиска от ВКС да му намали присъдата

0 5349 09.05.2011
„Касапина” поиска от ВКС да му намали присъдата

В срок от един месец ще се произнесе Върховният касационен съд по делото срещу Манчо Панюков.



Frognews.bg
припомня,че станалият известен като "касапина" от Осиково, на 4 февруари 2009 г. по особено жесток начин уби двете си деца и опожари къщата на тъста си с петима души вътре.

Заради тежките изгаряния по-късно в "Пирогов" почина съпругата му Биляна Панюкова, а четирима нейни роднини бяха изписани след месеци лечение.

На 20 февруари 2010 г. благоевградският окръжен съд постанови доживотна присъда за Панюков. Той трябва да изплати и 300 хил. лева обезщетение.

Днес Панюков се яви в съдебната зала с друг служебен адвокат, а не с този, който го защитаваше на предишните две инстанции. Защитникът поиска връщане на делото на Апелативен съд или ако ВКС не уважи това искане - намаляване на присъдата и на обезщетението. Според адвоката обезщетението е сериозно завишено.

В мотивите си адвокатът на Панюков посочи, че един от свидетелите е бил разпитван по време на досъдебното производство, но не е дал обяснения и свидетелски показания пред съдия. Юристът припомни още, че защитата на подсъдимия е поискала още на предходната инстанция да бъде изготвена нова съдебно-психиатрична експериза. Това искане обаче не е било уважено.

Първата съдебно-психиатрична експертиза показа, че Панюков е вменяем, няма психически отклонения и може да носи отговорност за действията си. Защитата иска нова експертиза с мотивите, че той е претърпял физическа травма на главата и според адвокатите тя може да е провокирала агресивното му поведение.

Самият Манчо Панкюков представи на съда собственоръчно написани обяснения за случилото се. Той поиска присъдата му да бъде намалена.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама