НОВИНИ


Работна група подготвя стандарт за лютеницата

15 5426 10.05.2011
Работна група подготвя стандарт за лютеницата

Работна група ще започне от утре изготвянето на браншови стандарт за лютеница и кетчуп. В нея ще има представители на Българска агенция по безопасност на храните, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, технолози и научни работници.



Изработването на стандарта е по инициатива на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и цели да зададе минимални прагове на качество и хранителна стойност на продуктите, както и да гарантира традиционния вкус на българската лютеница. От Съюза заявиха, че в различните рецептури по браншови стандарт ще се съдържат само естествени продукти и ще бъде забранено влагането на консерванти, оцветители и подобрители.

Българската агенция по безопасност на храните и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци ще изготвят програма за мониторинг и контрол, като изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов коментира, че контролът за изпълнение на стандарта ще бъде безкомпромисен. БАБХ ще предприеме необходимите стъпки, за да защити българската лютеница като традиционен продукт пред Европейския съюз.

Ще бъде създадено лого за браншовия стандарт за лютеницата и кетчупа, който ще гарантира качеството на продукта. Новият стандарт ще бъде изготвен за около три месеца и ще бъде въведен в производство в началото на есента, когато ще се използват зеленчуците от новата реколта.

Д-р Войнов коментира и резултатите от проведените масирани проверки във връзка с великденските празници и Гергьовден за периода от 01 април до 06 май 2011г., като съобщи, че са проверени 10 921 обекта за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти на територията на цялата страна, при които са издадени 345 акта за нарушения. На 40 обекта им е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност.

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствия със здравно-хигиенните изисквания, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи, неправилна здравна и идентификационна маркировка, продажба на хранителни продукти с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама