ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 10 януари

1 4331 09.01.2008
Пресата на 10 януари

Вестниците пишат за Байрямската пастърма на Емел Етем; за свръхненормалния случай „Куйович”; за таксита с паник бутони; за затваряне на малки аптеки; за сираци, целуващи се за 3 сандвича на ден.


Почивайте в мир и пастърма, гласи анализа на Калин Руменов в Новинар.

Тихо се сипе сняг на парцали, а Емел яде пастърма от Байрама. Почивай в мир през отпуската, Етем. Сами ще си почистим леда. Но пак няма да можем да пробием дълбоко замръзналия имидж на държавата. Който е имиджът на дъртата пастърма. Почивайте в мир, когато наоколо всичко прилича на задник. На голям бял гъз със снежинки. Общината ще ви зарови безплатно, ако ви намери в него. Така погребват в Нови пазар безследно изчезналите в преспите. Във Варна само ги прескачат, без да се спъват в тях. Тази седмица всички са на работа без геройски загиналите. Война наистина има и тя е отдавна загубена. Тя е войната срещу чиновника марда, който държи главата си завряна в бело дупе. Миналата седмица имаше празници и махмурлук, но от този понеделник вече се работи. Дори и Емел. Работи се и тихо се сипе перушина. Вместо в нея с малко катран да овъргаляме наврените дълбоко по задниците чиновнически глави. На никого обаче не му се занимава. Снегът вече се топи от времето. Козирките ще продължат да падат въпреки времето и по всяко време. Въпросите бяха за вчера. Днес отговорите вече не интересуват. Ако няма виновни, трябва да има герои. Къде са героите на зимата. Които пренасяха родилки и спасяваха болни на хемодиализа. Има такива хора, но не знаем дори малките им имена. Те са вечните дежурни екипи и обикновено работят за Гражданска защита. Заслужават поне малко да им ръкопляскаме. Вместо да стоят затрупани под развалините от антиимиджа на големия държавен гъз. Тези хора наистина работиха, докато Емел ядеше пастърма. Щяха да спасят и нея, ако не беше толкова глупав министър.

Чистенето на София остава същото, но "частично по-добре", пише Дневник.

С допълнителните 14 млн. лв., които Столичната община ще отпусне на концесионера за тази година, градът ще се чисти частично по-добре. Това обяви в сряда новият собственик на договорите по чистотата - инвестиционният фонд "Екуест", и беше потвърдено от шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев. В понеделник Ганчев и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обявиха, че предлагат догодина на почистващите фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" да бъдат отпуснати 64.3 млн. лв., което е с около 30% повече от парите за миналата година. С допълнителните средства концесионерът ще трябва да влезе във вътрешнокварталните улици, обяви в понеделник зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. От "Екуест" обаче не можаха да кажат къде точно и колко от вътрешнокварталните улици ще изчистят с допълнителните пари. На брифинг управляващият съдружник във фонда Георги Крумов посочи, че решението за това се взима не от изпълнителя на договора, а от общината. "Чистихме там, където ни пращаха. От година кметът Бойко Борисов въведе нов ред, според който ние не можем да излизаме да чистим когато и където поискаме", уточни Кримов.

Входовете да съдят за студеното парно, призовава 24 часа.

Топлофикациите заблуждават хората, че не дължат компенсации за студеното парно в дните на големия сняг и студ. Съдете ги колективно, призова вчера шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Първият колективен иск заради намаленото подаване на топлина завеждат срещу "Топлофокация - Пловдив" 15 семейства от ул. "Сава Муткуров" в кв. Кършияка, съобщи по-рано Цветан Иванов - един от потърпевшите. "Към хора на топлофикациите се присъедини и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и на практика тя абдикира от задълженията си съобразно Закона за енергетиката", каза Павел Кърлев.

Крият рухнала козирка в Пловдив, разкрива Монитор.

Цялата козирка и част от покривната конструкция над входа на детска градина "Мирослава" в Пловдив са се срутили на 3 януари. Това съобщи едва вчера директорката на целодневното заведение Радка Гъркова. Като по чудо няма пострадали деца от инцидента. В почивния ден в забавачката, която се намира в центъра на града зад гимназията по електротехника е имало само сборна група, която е била настанена в друго крило на сградата, разказаха от персонала на заведението. Поликарбоновият навес частично е паднал върху терасата на втория етаж на постройката, което е омекотило удара. Вероятно от тежестта на конструкцията тухлите от 30-годишния зид са поддали и между тях е влязла вода, която е замръзнала и раздулият се лед съвсем ги е разместил, смятат строителните специалисти от кметството на район "Централен". Според тях тежкият сняг само е предизвикал срутването на козирката заедно с тежката метална конструкция и тухлите, към които е била захваната

Борис Велчев: Случаят "Куйович" е свръхненормален, цитира Дума

Като свръхненормален определи вчера издаването на български паспорт на сочения за наркотрафикант Будимир Куйович главният прокурор Борис Велчев. По този начин дадохме свободен достъп на човек, когото ние определихме като наркотрафикант пред целия ЕС, коментира Велчев. По думите му не може да има оперативна комбинация, която да се провежда извън рамките на закона. Той информира още, че едва в понеделник са образувани прокурорските проверки по случая, защото преди това прокуратурата не е разполагала с материалите. Разследването срещу Илия Илиев ще се води от Софийска военноокръжна прокуратурата, а това срещу Димов - от Варненската военна прокуратура. Главният прокурор критикува и действията на бившите висши полицаи. Според него те трябвало да се въздържат от медийни изяви. Това, което се говори по телевизията, изобщо няма да ни помогне, беше категоричен Велчев. Когато един офицер от МВР знае, че друг офицер от МВР извършва нещо нередно, да не чака да го уволнят, за да отиде в медиите да го каже, а да отиде във военната прокуратура, каза още обвинител номер 1.

Здравното министерство ще затваря малките аптеки, установява Дневник.

Здравното министерство замисля да увеличи минималната квадратура за аптеките от 20 на 30-40 кв.м, съобщи в сряда д-р Светлана Спасова, шеф на дирекция във ведомството и председател на Комисията по цените на лекарствените продукти към правителството. Според нея по този начин ще могат да се изпълнят изискванията за добра фармацевтична практика. Увеличението на площта се налага и от факта, че в аптеките вече ще се продават и медицински изделия, които изискват повече място и по-големи складове, добави Спасова. В момента идеята се обсъжда със Съюза на фармацевтите. Съсловната организация обаче не е съгласна, защото по този начин от пазара автоматично ще отпаднат всички малки аптеки и ще се затрудни достъпът на пациентите до лекарства, особено в малките населени места. Министерството е поискало от съюза анализ на каква минимална площ може да се развива нормална дейност. Според Спасова вече има тенденция аптеки да се отварят в по-просторни помещения, а също да се местят от големи в по-малки градове.

Интернет сменя джипитата, смята Стандарт.

Българите на възраст 35-45 години най-активно търсят отговори на здравни проблеми в мрежата. Най-честите въпроси, които те отправят към специалистите или дискутират помежду си, са свързани с депресиите, сексуалните смущения, хипертонията, диабета и онкологичните заболявания. Това съобщиха на пресконференция създателите на един от най-посещаваните здравни портали у нас puls.bg. който преди два дни стана на 1 година. 150 000 души са се обърнали с въпрос през декември и са получили отговор в рамките на 24 часа от над 45 водещи в съответната област медици. Информацията, която е на разположение на потребителите, непрекъснато се обновява и съдържа до момента повече от 2300 страници. Чрез уникални видеоматериали в реалити формат пък интересуващите се вече могат да проследят различни оперативни интервенции и да почерпят информация "от извора". Докато в повечето подобни сайтове се обсъждат предимно козметични, естетични и емоционални проблеми, ние се насочихме към аудиторията с реални здравословни проблеми, т.е. към болния човек, казва д-р Николай Габровски, неврохирург в "Пирогов" и създател на медията. Акцентът е върху заболяванията, поставянето на диагнозата и лечението им."

С матура в 11 вуза, пише Дневен Труд.

Университетите, макар и част от тях половинчато, склониха да признават матурите вместо приемни изпити за кандидат-студентите тази година. За първи път всички абитуриенти ще държат задължителни зрелостни изпити през юни. В общо 11 висши училища са готови да приемат матурите. В седем от тях са готови да ги използват за всичките си специалности. Това са Техническият университет в София, Югозападният, Шуменският, Аграрният, Русенският, Химикотехнологичният и Бургаският университет.

Всички таксита с паник бутони, оповестява Новинар.

От началото на юни всички таксита в страната трябва задължително да бъдат оборудвани с паник-бутони или GPS система за сигнализиране в централата при опасност за здравето и живота на шофьора. Това каза за „Новинар” вчера зам.-изпълнителният директор на агенция „Автомобилна администрация” Любомир Христов. Текстът е записан в нова наредба, изготвена от Министерството на транспорта. Новите изисквания за безопасност се въвеждат година след като от браншовите организации в сектора поискаха по-голяма сигурност за техните услуги. Това стана след серията от протести на таксиметрови шофьори в страната заради убийствата на техни колеги. 51-годишният Емил Емилов беше наръган с нож в началото на миналата година, а негов колега бе убит в Сливен. Шофьорите могат да си изберат дали да си сложат паник-бутона, който да ги свързва с диспечерския пункт, или да си инсталират червена светлинна лампа на табелката “ТАКСИ”, която да мига, когато има опасност. Засега не се предвижда този светлинен сигнал да е свързан и със звуков такъв, обясни Яне Янков от федерацията на таксиметровите превозвачи. Глоби заради липстата на устройствата ще могат да налагат КАТ и ДАИ, а сумата ще варира между 100 и 200 лв. Цените на паник-бутоните пък са между 35 и 55 лв. Таксиметровите шофьори минават на технически прегледи на всеки шест месеца.

Премиерът влезе във военното разузнаване, радва се Дума.

За първи път от демократичните промени у нас премиер влиза в сградата на военното разузнаване. Това направи Сергей Станишев по личната покана на военен разузнавач N1 ген. Пламен Студенков по повод 100-годишния юбилей на службата и за откриване на годишната конференция за обучения на военните аташета. Освен премиерът гости бяха военният министър Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков. За първи път от 10 ноември и толкова много журналисти накуп успяха да се вмъкнат в сградата на военните разведки, но им беше забранено да снимат всичко освен официалните политически лица. Военният министър ме информира, че има нова актуализирана оферта от френската компания "Армарис" за закупуването на многоцелеви корвети. Трябва да се запознаем с нея, да я анализираме и след това да вземем решение, заяви премиерът. По думите му става въпрос за предложение, в което се удължава срокът на разсроченото плащане на корветите. Но въпреки това, ако бъде приета новата оферта, то сумата за корабите ще се заложи в бюджета за годината. А това са много средства и всеки трябва да се разполага според чергата си, лаконичен беше Станишев.

Сираци се целуват за три сандвича на ден, научил е Стандарт.

Децата от бургаския интернат са участвали в заснемането на "Баклава", без да получат нито стотинка за ролите си, разказаха вчера самите те. Продуцентът и режисьор на филма Алексо Петров им заявил, че продукцията не разполага с никакви средства и затова не може да им плати дори и по пет лева дневни. Малчуганите се съгласили да работят за три сандвича на ден. Временно изпълняващият длъжността директор на детския дом Елена Рунева твърди, че ръководството на интерната също не е получило пари за участието на възпитаниците им в "Баклава". Кметът Димитър Николов разпореди незабавно да бъде засилена охраната в детския дом и да бъде сменена фирмата охранител. Изпратих писмо до кмета на Бургас Димитър Николов по повод случилото се в детския дом "Александър Георгиев - Коджакафалията", съобщи вчера социалната министърка Емилия Масларова. В него тя настоявала пред градоначалника да се извърши спешна проверка в дома и при констатирани нарушения веднага да се уволни дисциплинарно целият ръководен състав на социалното заведение. Министърката припомни, че домът е на подчинение на общинската администрация на Бургас от началото на миналата година. Преди това сиропиталището е било под опеката на МОН. Случаят "Баклава" е възложен на двама магистрати - Андрей Червеняков и заместник районния прокурор Деян Петров. Те са разпоредили на полицията да бъде намерен оригиналният запис на лентата, да се открие сървърът и от него да се свалят порнокадрите с деца сираци. Прокуратурата е дала указания да се установи кой е разрешил снимането на филма и участието на деца от бургаския интернат. Полицията вече е започнала разпити. На този етап бургаските прокурори са образували разследване по чл. 159 от НК за разпространение на порнографски материали.

Купуваме хапчета от монетен автомат, съобщава Дневен Труд.

Българинът ще може да си купува лекарства от монетен автомат точно като болния американец. Машините, в които ще се продават медикаменти без лекарско предписание, могат да заработят до една година, съобщиха вчера експерти от здравното министерство. Срещу пари машините ще “пускат” аналгин, аспирин, витамини, препарати за понижаване на температурата. Със служебни цени се сдобиха всичките над 6300 лекарства у нас с настъпването на новата година. До края на месеца производителите трябва да пререгистрират новите цени заради променените надценки на аптекарите.

500 000 лв. плаща Нова за пеене, обявява 24 часа.

500 хиляди лева - награда без аналог за България, ще даде най-новото музикално тв шоу “Пей с мен”. То почва от март по Нова тв и се прави от продуцентска компания “Седем-осми” на Слави Трифонов. Парите, които са осигурени от Нова, изненадаха вчера силно конкурентите й. Слави няма да се появява като лице, но ще следи изкъсо. Той продължава да води шоуто си по bTV, на която е верен от 7 години.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама