НОВИНИ


Корумбашев обвини Рашидов, че не спазва закона

14 5355 13.05.2011
Корумбашев обвини Рашидов, че не спазва закона
Петър Корумбашев

Всички филми, на премиерите, на които ходите в момента, са филми, финансирани от предишното правителство. Единственият, който е произведен по ваше време е този на Мишел Бонев, който е „крупен успех“. С тези думи депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев атакува от парламентарната трибуна културния министър Вежди Рашидов.



Всички в Народното събрание разбраха упрека на бившия кукувец към скулптора, който като министър е субсидирал досега само един нов филм и това е “Сбогом, мамо”.

„Понеже не спазвахте закона година и половина, аз ви призовавам оттук- нататък, като имате решение от Конституционния съд, да спазвате закона. А за да го спазвате, просто трябва да се осигурят 17 милиона в бюджета за българско кино. Те трябва да се осигурят, както за 2011 г., така и за 2012, така и за миналата година, когато пропуснахте да направите това”, продължи Курумбашев.

Той припомни на Рашидов, че на 14 декември миналата година има подписано споразумение между Министерството на културата и филмовата гилдия, в което от осем ангажимента, които министърът е поел пред гилдията, е изпълнил точно едно, а именно да освободи изпълнителния директор на филмовия център (Александър Донев - бел.ред.)

„Едно от нещата, което доста смешно се развива тези дни е назначаване на комисия за национална стратегия, която да състави проект на национална стратегия за филмовата индустрия. Тя се назначава на 26 април и от 27 април до 15 май трябва да изработи тази стратегия. Представете си как за две седмици се събира група от 30 човека и изработва национална стратегия. Ако ще да е национална стратегия за диворастящите гъби интересно вие как ще я свършите тази работа за две седмици“, реторично попита депутатът, на което Рашидов отговори: “ От 7 години има Закон за филмовата индустрия, той никога не е бил спазен и то в години, когато не е имало тежка криза. Когато предишното правителство ни остави с 5 милиона дефицит, на два пъти бюджетът ми беше отрязан”, защити се културният министър и на свой ред попита:

„Защо не сте спазвали вие закона? – репликира опонента си Вежди Рашидов. Основният закон е законът за бюджета. Всички останали закони са специални закони. Аз съм най-малко човекът, който би работил против българската култура, но няма достатъчно пари. За съжаление не всичко зависи от мен, отбеляза той.

Рашидов подчерта, че в най-тежката криза, най-високият процент спрямо бюджета за кино си е позволил да даде той миналата година. През тази година, когато вече има закон за киното, за седмото изкуство ще бъдат заделени 13.5 млн. лева, допълни културният министър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама