АКТУАЛНО


Новият спор за гроба на Левски

16 10315 15.05.2011
Новият спор за гроба на Левски
Света Петка Самарджийска

Преди няколко години беше поставена плоча на църквата Света Петка Самарджийска, която казваше, че тук е погребан В. Левски, а по-късно тя беше отстранена. Ал. Хайтов, син на писателя Николай Хайтов, събира поредната подписка да бъде поставена плоча, която да указва къде е гробът на Апостола.



Арх. М. Бенчев проследи спора, който е започнал още през 1956 година в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7. Тогава се строят сградите около църквата Света Петка Самарджийска, това са бързи, спасителни разкопки, защото е имало идея да се премахне църквата. Тогава се откриват два скелета, за които много се пише и много се говори. За единия се смята, че е на Васил Левски. Костите изчезват още през 1956 година, търсени са по-късно, но не са намерени.

Всички тръгнаха срещу Хайтов, защото бяха виновни за загубата на костите. На срещата в БАН бяхме получили документацията, чертежите, находките. Аз трябваше да направя експертизата, твърдя, че това не е старо византийско погребение, а е привнесено по-късно. Стигна се дотама, че като видяха, че губят битката, се разединиха. Имаше две експертизи – едната е от 18 човека, която е депозирана в БАН. Имаше и фалшифициран дневник за разкопките, разказа арх. Бенчев.

Т. Чобанов, зам.-министър на културата обясни, че паметни плочи се поставят след обществен консенсус. Той обясни, че подписката за плочата е пристигнала в министерството. Ние трябва да проведем обективно и отговорно разговор по тази тема. 

Общинските съветници  Ангел Джамбазки и Й. Хаджиев посочиха, че са внесли доклад, с който искат възстановяване на плочата, на която пише, че според народната памет тук, в Света Петка Самарджийска, е погребан Апостола. Това трябва да се реши от Столичния съвет, да бъде гласувано това.

Джамбазки уточни, че свалянето на плочата е криминално деяние. Това е липса на самочувствие и на сила в българското общество, затова искаме да възстановим плочата, да постигнем национален консенсус.

Ексминистърът на културата Георги Йорданов е разрешил поставянето на паметната плоча. Йорданов посочи, че Хайтов е достигнал до убеждението, че Левски и препогребан в църквата Света Петка Самарджийска. Липсваха категорични научни доказателства, затова помолих БАН да проведе дискусия и да даде закрючение. Анг. Балевски предложи на това място на това място да се постави паметен знак, че според народната памет тук е погребан Васил Левски. Аз подписах решение за тази плоча, това е акт на Министерския съвет, но защо е била премахната ми е трудно да разбера. Решението на МС не е отменено и плочата трябва да бъде поставена отново.

Frognews.bg 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама