НОВИНИ


Влизаш във ВУЗ – само с матура и без такса

1 10641 16.05.2011
Влизаш във ВУЗ – само с матура и без такса

От БСП предлагат приемът във ВУЗ-овете да става само с матура и таксите да отпаднат. Това е записано в управленския проект на партията за образованието и науката, който бе представен днес. С изпълнението на задачите социалистите обещаха да се заемат, когато дойдат на власт.



Масовизация на висшето образование и увеличаване на дела на научните работници до 4,5 на 1000 души (при среден показател за Европа – 5,5 на 1000) е сред другите задачи на левицата. За целта те ще създадат ново министерство – на науката и технологията. Предвижда се още въвеждане на “зелени карти” за обучението на чуждестранни студенти от български произход в родните ВУЗ-ове.

И докато академичната младеж ще бъде разтоварена от такси, в детските градини това няма да се случи – там таксите ще бъдат “справедливи”. За сметка на това пет- и шестгодишните ще бъдат обхванати в задължително целодневно обучение.
Сред обещанията на червените са още делът на отпадащите от училище да бъде сведен до 15 % през 2015 г. и под 10 на сто – през 2020 г. Ще бъдат създадени специални школа “Втори шанс” за възрастни и непълнолетни, които по една или друга причина не са се изучили. Освен това финансирането за образование ще бъде увеличено, така че да достигне 6 % от БВП през 2020 г.

“Ако нямаме ясно формулирани цели в политиката на държавата по отношение на образованието и науката, бихме останали на опашката на ЕС във всяко едно отношение и няма да бъдем конкурентоспособни”, каза във встъпителното си слово лидерът на БСП Сергей Станишев. Той, както и всички присъстващи, отправиха критики към политиката на ГЕРБ. Тя бе наречена “крайно либерална” и “неефективна”, а предлаганите реформи – “спорни”.

Всеки от ораторите поставяше различен акцент в изказването си. Професорът по възрожденска литература Надежда Драгова например се възмути от учебниците, които са превърнати в енциклопедични сборници за научни публикации на университетски преподаватели. Спасението, според нея, е да се въведе изискване един от авторите на всеки учебник да е действащ учител в съответната образователна степен. Драгова смята начинът, по който се формира учебната програма, за “скандален”. В 9 клас например липсват автори като Климент Охридски и произведения като Лондонското евангелие, за да се отвори място за текстове от западноевропейската литература. В 10 клас пък Рембо е предпочетен пред Софроний Врачански, не се изучавали “Страданията на младия Вертер” на Гьоте, на учениците е предложен “Декамерон”. Тя предложи в учебната програма да влезе романа на последния Нобелов лауреат от Балканите “Наричат ме червен” на Орхан Памук.

Вицеолимпийската шампионка ген.-майор Нонка Матова подчерта колко важен е въпросът с физическото възпитание и спорта и настоя такъв предмет да присъства във всички степени на училищното образование. Матова определи като бяло петно професията на охранителя. „С какъв хорариум от часове и къде се издава диплома за тази професия?”, попита тя. Второто бяло петно, застъпено много сериозно в българската образователна система, са кризите от всякакъв характер – военновременен и мирновременният, като случващото се в Япония в момента. „Държавата се изтегли от отговорността си да даде съответно знание в тази специфична тематика, а какво бихме правили, ако в нашата малка, китна, туристическа и земеделска страна, възникне предпоставка за криза – нима не сме близо до Кипър? Със системата на образованието би трябвало да дадем знание на децата си за кризи от всякакъв характер”, подчерта тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама