НОВИНИ


Сидеров пише до Хилари незабавно да си приберат Уорлик

61 5760 16.05.2011
Сидеров пише до Хилари незабавно да си приберат  Уорлик
Волен Сидеров

Хилъри Клинтън незабавно да отзове американския посланик у нас Джеймс Уорлик заради непристойното му поведение, с което “накърнява и злепоставя САЩ”, поиска с писмо лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той подчертава, че пише в качеството си на член на Народното събрание на Република България и председател на политическа партия.



В писмото си до държавния секретар на Съединените щати той разказва информация, с която преди това бе запознал от парламентарната трибуна и народните представители:

“На 12 май 2011 г., в гр. София в едно заведение срещнах Негово превъзходителство Джеймс Уорлик. Тъй като нееднократно за последните две години аз и мои колеги народни представители от ПГ на ПП Атака в 41–то Народно събрание сме искали по официален ред среща с г–н посланика и такава ни е била отказвана без ясни мотиви, аз се възползвах от случая и връчих на Негово превъзходителство една папка. Папката съдържаше сметка със сумата, която по изчисления на експерти на ПП Атака, е 2 млрд. долара и която САЩ трябва да изплати на българската държава за използването на двете военновъздушни бази в Безмер, област Ямбол и Граф Игнатиево, област Пловдив, както и за полигона в Ново село, област Сливен”, пише Сидеров.

“С този акт аз влязох в държавническата позиция да защитя националните ни интереси и изразих мнението на по–голямата част от българското общество, което счита, че не е редно световна икономическа и военна сила като САЩ да използва безвъзмездно военни бази и полигони в малка страна като България, която трудно оцелява в световната финансова криза”, посочва атакистът.

“Негово превъзходителство Джеймс Уорлик реагира много нервно и с поведение нетипично за дипломат и балансиран представител на високоразвита цивилизация, хвърли папката на другата маса, след което каза на висок тон няколко пъти, цитирам: „Ще те унищожа!“. Аз останах крайно изненадан от чутото и го попитах : „Вие ли ще ме унищожите?“. Негово превъзходителство отговори, цитирам дословно: „САЩ ще те унищожи!“. Свидетели на случилото се станаха всички присъстващи на масата на посланик Уорлик, както и колегите ми народни представител, с които бях дошъл на вечеря в заведението. Заместник председателят на ПП Атака и народен представител Десислав Чуколов, който носеше в себе си фотоапарат, документира случилото се”, описва случилото се Волен Сидеров.

Според него поведението на посланика е “недопустимо и никъде по света никоя държава не би понесла, който и да е чуждестранен посланик да се заканва по този арогантен начин на народен представител и председател на парламентарно представена партия”. “Категорично считам, че това е обида и накърняване на достойнството не на личността Волен Сидеров, а на българския парламент като най-висшият орган на държавната власт, чрез който по Конституция се осъществява народната власт”, посочва в писмото си лидерът на “Атака”.

По-нататък констатира: “Не за първи път Негово превъзходителството си позволява да превишава правата си на дипломат и да се намесва по арогантен начин във вътрешните работи на една суверенна страна със 130-годишна история (така е написано в оригинала на писмото – б.ред), понастоящем пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО. Посланик Уорлик си позволява да критикува държавни институции и да раздава оценки за българските политически партии, като включително след скандала, от посолството на САЩ излязоха с официално съобщение, в което се твърди, че електоралната подкрепа за ПП Атака намалява, нещо, което, освен че е категорично невярно, не отговаря и на истината от последните социологически проучвания”.

“С оглед на това, се обръщам към Вас с настояването да отзовете незабавно Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, който с поведението си накърнява и злепоставя САЩ”, се казва в заключение.

В петък Волен Сидеров поиска парламентът незабавно да привика дипломата в НС, където да получи извинение за нанесената му обида. Националист № 1 поиска още НСО да го пази, понеже се е почувствал застрашен от заканите на посланика.

От посолството на САЩ в София реагираха със следното изявление: „Снощи, 12 май, по време на вечеря в столичен ресторант г-н Волен Сидеров, придружен от фотограф, е заговорил посланик Уорлик в опит да предизвика политически спор. Такова поведение е неуместно и неприемливо. Намаляващата електорална подкрепа на партия „Атака“ и фактът, че Посолството на САЩ отказва да се среща с членове на тази партия, са най-вероятните причини за този евтин политически трик. Посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и „Атака“ представляват“.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама