НОВИНИ


200 000 отвратени от България, искат да я напуснат

60 5884 17.05.2011
200 000 отвратени от България, искат да я напуснат

При влизането на България в Европейския съюз, емигрантите са посочвали професионалната реализация и семейните причини, за да се установят в чужбина. Сега половината от тях аргументират решението си да заминат зад граница с думите „просто не искам да живея в България”.



Това показват данните от изследване на Института за икономически изследвания в БАН, представен от зам.-директора му доц. Веселин Минчев.

Предишното проучване, направено през април 2007 г., по-голямата част от българите са отивали в чужбина с намерението да печелят повече и да постигнат по-висок жизнен стандарт. Според доц. Минчев тогава основните аргументи са били краткосрочни икономически причини., а сега те имат съвсем друг характер.

„През 2011 г. професионалната реализация и семейните причини намаляват като мотив за емиграция, което означава, че вероятно хората са изгубили илюзиите си”, смята експертът.

По думите на доцента в анкетата са участвали около 400 000 души. Половината от тях са дали отговор, че вече просто не желаят да живеят в България. 

„Над три пъти са се увеличили българите, които искат да се преселят в друга европейска страна през 2011 г. в сравнение с 2007 г. България не привлича население, не сме конкурентоспособни”, категоричен е доц. Минчев.

Докато през 2007 г. най-предпочитаните страни за живот са били Испания и Гърция, то сега са Англия и Германия. Испания и Гърция остават на трето и четвърто място. САЩ запазва петата си позиция.

Изследването показва, че заради кризата у нас са се върнали около 450 000 души. Голяма част от тях обаче имат намерение отново да заминат, просто изчакват подобряване на икономическата ситуация.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама