СВЯТ


Изригнал вулкан отново остави самолетите на Исландия на земята

0 6149 22.05.2011
Изригнал вулкан отново остави самолетите на Исландия на земята

Исландия временно затвори въздушното си пространство заради изригването на вулкана Гримсвотн, съобщи Франс прес.



Изригването, което изхвърли на 20 км в атмосферата пепел, дим и пара, доведе и до затваряне на главното исландско международно летище, допълва Асошиейтед прес.

Летищният оператор Исавиа съобщи, че летище "Кефлавик" е било затворено в 08:30 часа по Гриниуч, 11:30 часа българско време, посочва АП.

Говорителка на компанията посочи, че стълбът от вулканична пепел е над Исландия, но не се придвижва към Европа. Пепелта се носи от вятъра в западна посока към Гренландия, допълни тя.

Вчера вулканът Гримсвотн, който се намира под ледника Ватнайокутл и е най-активният в островната държава, изригна за първи път от 2004 година.

Frognews.bg припомня, че преди една година, между 14-и и 22-и април 2010 г., вулканът с труднопроизносимото име Ейяфятлайокутл започна да бълва облаци дим и блокира за дълго въздушния транспорт в Европа. Уникална за едва стогодишната история на въздухоплаването ситуация, която показа колко лесно един от най-модерните за човечеството видове транспорт може да бъде поразен.

Какви бяха последиците: над 7 милиона пътници не можаха да излетят по разписание, много от тях бяха принудени да спят в импровизирани легла на летищата. Или пък се добираха до крайната си цел по понякога направо приключенски начин. Дори федералният канцлер Ангела Меркел трябваше да пропътува половин Европа в автобус, за да се прибере до Берлин, други пътешественици преживяха продължителни одисеи в претъпкани влакове, за да се приберат например от Истанбул до Германия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама