НОВИНИ


"Атака" вдъхнови спор в тв студио

22 5619 25.05.2011
"Атака" вдъхнови спор в тв студио

Наионализмът е последното убежище, когато си безполезен, смятат политици. ПП Атака пък започва подписка за местен референдум.



Няма нещо спонтанно, а поредица от събития на Атака преди избори
, защото партията изчезва заради слугинажа си към Борисов, обяви по БТВ Светослав Малинов от ДСБ. Призиви за забрана от страна на политически партии обаче не бива да се отправят. Прокуратурата трябва да види дали има призиви за насилие, политици не трябва да влизат в ролята на прокурори и конституционни съдии. Предупреждаваме, че медийните цели явно са по-важни, продължи той.

Петъчната молитва в петък е част от ислямската традиция, коментира Алиосман Имамов от ДПС. Абсурдно било да се прави референдум за използването на високоговорители. Това, което се случи пред джамията, за съжаление се подценява. Погрешно е да се поставят на една плоскост Атака и ДПС. От едната страна са жертвите, от друга - насилниците. Ще продължим да подкрепяма жертвите, каза той.

Не знам кои са жертвите, но на записите се вижда, репликира Димитър Стоянов от Атака. Атака има други планове отсега нататък - не предвиждаме никакви действия на открито в петък. Започва подписка за местен референдум - за или против озвучаване на джамията, което е насочено против правата и свободите на български граждани. Голямата разлика между камбанения звън и това, което се чува от джамията е това, че от камбаните няма призиви, че Аллах е велик. Ще искаме съдът да приложи мерки от Закона за вероизповеданията до провеждане на референдума, каза още той. Ще внесем и събраните подписи, при чието събиране нямаше ексцесии.

Преди да бъдем патриоти и българи, трябва да бъдем човеци, иначе всеки патриотизъм се обръща срещу хуманността, цитира Левски Янаки Стоилов от БСП. В България гражданите основателно очакват основните институции да защитават наионалното достойнство. Ако не е така национализмът започва да се използва спекулативно. Но защо Атака се държат като извънпарламентарна партия, те имат представители в НС и в общината, попита той.

Не означава, че щом се прави референдум, това непременно е нещо добро, контрира Малинов. Като православен християнин, той каза, че поведението на Атака било нерелигиозно, недемократично, некултурно. ДПС сега имат силни основания да върнат избирателите си. Това е стъпка в посока, отдалечаваща ни от Европа. Национализмът е последното убежище, когато си безполезен, коментира той. Това, което прави Атака, дава основания за съществуване на крайна позиция у ДПС. Създава се впечатление, че си вършите политическа услуга, каза Малинов. Явно в Закона за митингите трябва да се впише, че не трябва да се позволяват политически акции пред хламове по време на молитва, завърши той.

Не съм против лидерите на партиите да ходят при посланици, но не може един лидер да се държи като сервитьор, коментира Стоилов.

Ахмед Доган е единственият лидер на партия в Европа, лежал в затвора, осъден за тероризъм, каза Д. Стоянов. След 11 септември 2001 г. въпросът с радикалния ислям стои много остро. Той обяви въпроса на Анна Цолова, задаван многократно, дали харесва мюсюлманите, за провокативен. В цяла Европа няма килимчета и озвучаване, коментира той.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама