СВЯТ


Георги Първанов и Барак Обама се срещат във Варшава

1 5907 27.05.2011
Георги Първанов и Барак Обама се срещат във Варшава

При засилени мерки за сигурност в полската столица Варшава започна 17-ата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа. България е представена от президента Георги Първанов.



Довечера към форума ще се присъедини и президентът на САЩ Барак Обама, който ще направи и първото си официално посещение в Полша.

В срещата участват президентите на 20 страни от региона. Не дойдоха държавните глави на Сърбия и Румъния, които бойкотират участието на Косово. Този форум е посветен на проблемите, свързани със сигурността.

След един месец Полша поема ръководството на ЕС и по време на варшавската среща ще бъдат представени нейните приоритети. В тях на първо място бе заложена програмата за източно партньорство, включваща такива страни като Украйна, Молдова, Грузия, но събитията от последните месеци наложиха промяна и акцентът бе поставен върху Северна Африка.

Кулминационният момент на днешния ден ще бъде официалната вечеря на участниците с президента Обама, който е почетен гост на централно-европейския форум.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама