НОВИНИ


Корнелия Нинова пак плаче за Булгартабак

14 9432 28.05.2011
Корнелия Нинова пак плаче за Булгартабак
Корнелия Нинова

От приватизацията на Булгартабак ще загубят държавата, самото дружество, производството на български цигари, както и самите тютюнопроизводители. В условията на договора за купувачите на дружеството няма залегнал ангажимент да произвеждат български марки цигари.



Целите, които са поставени при приватизацията на „Булгартабак”, няма да бъдат постигнати, каза на пресконференция в Благоевград депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че според конкурсната документация трябва да се осигурят максимални постъпления в държавния бюджет от приватизацията на „Булгартабак”, но всъщност ще се продаде възможно най-евтино. Министър Трайчо Трайков каза, че се гони цена от 100 млн евро. Това е ниска цена за „Булгартабак”. Само в сметките им има 134 млн лв, балансовата стойност на активите е 195 млн. лв., каза тя и цитира изказване на директора на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, според което става ясно, че цената не е водещ критерий. Като друг обезпокоителен факт при приватизацията на дружеството депутатката посочи, че не се гарантират сериозни инвестиции в бъдеще, за да се модернизира и да се развие Булгартабак.

В конкурсната документация има залегнало условие за запазване на предмета и дейността. Интересни обаче са тълкуванията на предмета на дейност на „Булгартабак”, които се правят от управляващите. Многократно е споменавано, че ще се запази изкупуването на тютюн, но основната дейност на дружеството е производството на цигари. А в условията за купувачите на дружеството няма залегнал ангажимент да произвеждат български марки цигари, категорична бе Нинова.

Според нея най-популисткото и най-голямата манипулация при приватизацията на „Булгартабак” е, че с най-висока тежест се обвързва изискването за запазване и развитие на дружеството в конкурентна среда. 60 от 100 точки се дават на кандидат, който поеме ангажимент за изкупуване на български тютюн за следващите 5 години.Твърдението, че проблемите на тютюнопроизводителите се решават с намирането на купувач на тютюна им, не е истина. Проблемът не е в купувача, а в цената. Никъде не се споменава за нейния размер, посочи Нинова.

Тя бе категорична, че по този начин правителството иска да се оправдае пред тютюнопроизводителите и да не им гарантира полагащите им се доплащания. Като друг обезпокоителен факт тя посочи, че обезпечението, което купувачът ще даде за задължението си да изкупува тютюна ще бъдат машините и сградите на „Булгартабак”. Нинова определи това като абсурд.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама