БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Линиите на метрото ще се пресичат на 3 станции в центъра

2 20270 29.05.2011
Линиите на метрото ще се пресичат на 3 станции в центъра
Схема на софийското метро

Столичното метро ще има три ключови станции, на които отделните три лъча ще се пресичат, и пътниците ще могат да се прекачват от една на друга линия. Влакчетата ще летят със скорост 80 км/ч. От крайните квартали до центъра ще се стига за 10-12 минути.



Главният архитект на София Петър Диков обясни, че става дума за спирките на Софийския университет (СУ), тази, която се строи при НДК, и съществуващата “Сердика” на пл. “Св. Неделя”. “Те образуват триъгълник, където лъчовете се пресичат всеки с всеки”, поясни Диков. Според плановете на метростанцията при СУ ще се пресече първа линия (от жк “Люлин” до жк “Младост”) с трета линия (от жк “Овча купел” до летище София). На станцията при НДК ще се прави връзката между трети и втори лъч (от жк “Надежда” до кв. “Лозенец”).

На спирка “Сердика” ще се пресичат първа и втора линия. За да се разминат трасетата на това място, метрото ще слезе на 26 м дълбочина. Трасето на втория лъч ще преминава под подлеза между ЦУМ и хотел “Шератон” и под тунелите от първата линия, която вече е изградена и в този участък е на дълбочина 10 метра.

Предвижда се вторият лъч на метрото - от надлез “Надежда” през Централна гара и бул. “Витоша” до бул. “Черни връх” - да бъде завършен до края на юли 2012 г. Към момента по линията са извършени около 65% от строителните дейности.

Според предварителните разчети ефектът от работата му заедно с първия метродиаметър ще е голям за града. Очаква се дневно 550 000 пътници да използват подземната железница, а метрото ще държи около 38% от целия дял на градския транспорт. Влакчетата ще летят със скорост 80 км/ч. От крайните квартали до центъра ще се стига за 10-12 минути.

В ход е проектирането на третия лъч. Той ще бъде от жк “Овча купел” до летище София. По първоначалните планове трасето бе от кв “Княжево” до кв. “Враждебна”. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама