НОВИНИ


България има нужда от натовски ракети

27 6721 29.05.2011
България има нужда от натовски ракети
Аню Ангелов

Като държава, разположена на външната граница на НАТО, България активно подкрепя развитието на Противоракетната отбрана /ПРО/ на НАТО, още повече, че страната ни е разположена в близост до региони, откъдето може да възникне заплаха от балистични ракети. България неведнъж е заявявала готовност да обсъжда всички варианти за развитие на системата, включително и разполагане на елементи на своя територ



Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред Комитета „Отбрана и сигурност" по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. За придобиване и поддръжка на скъпоструващи системи, както и за подготовка на личния състав, ще разчитаме на все по-тясна координация и в тази връзка България ще търси сътрудничество с други страни от Алианса, най-вече съседни, за обединяването на способности и споделянето на разходите. България вече отправи предложения към съседни страни членки да търсим области, в които да се кооперираме или да извършваме съвместни действия. Подписахме споразумение за еър полисинг с Гърция, готово за подписване е аналогично споразумение с Румъния, обсъждали сме такава идея и с Турция, допълни още той.

Основен акцент в изказването на министър Ангелов беше ролята на НАТО за регионалната сигурност. Министър Ангелов изтъкна успешното развитие на най-всеобхватния проект в областта на отбранителното сътрудничество в Югоизточна Европа - Процесът на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM), който България председателства през последните две години. SEDM може да послужи и като регионална платформа за постигане на максималното от възможностите, предлагани от ЕС и НАТО, допълнително стимулирайки евроатлантическата интеграция на страните в региона, обясни министър Ангелов и допълни, че България е предложила постоянното място на дислоциране на Щаба на SEEBRIG да бъде в Пловдив, а с Румъния е обсъдена възможността за общо използване на съвместните съоръжения с военно предназначение, които България и Румъния изграждат със Съединените щати, включително и с други държави от региона.

По отношение на сигурността в района на Черно море министър Ангелов заяви, че България ще продължи да работи активно за развитие на отделни политики на НАТО и ЕС, като това ще бъде съчетано и с търсене на нови форми и механизми на засилено регионално сътрудничество, особено с други държави-членки на двата съюза. Той подчерта, че в резултат на активизираната си политика по отношение на Черноморския регион, наскоро България по своя инициатива е започнала разговори с Турция за установяване на взаимодействие с турската военноморска операция „Черноморска хармония" (BLACK SEA HARMONY - BSH), което в допълнение на дейността на BLACKSEAFOR, ще гарантира съществено подобряване на сигурността по море.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама