АКТУАЛНО


Вицепрезидентът на Газпром заплашил Станишев, че ще спре газовите доставки

13 6568 29.05.2011
Вицепрезидентът на Газпром заплашил Станишев, че ще спре газовите доставки
Сергей Станишев

Не само сегашният премиер Бойко Борисов е бил заплашван от руска страна за енергийната политика. Конкретна заплаха е получил и премиерът Сергей Станишев през декември 2005 г.



Това ставя ясно от грама на бившия американски посланик в София Джон Байърли, публикувана от balkanleaks.eu и анализирана днес на сайта bivol.bg. Тогава вицепрезидентът на Газпром Медведев лично е заплашил Станишев, че ще спре газовите доставки, ако България не пожелае да предоговори изгодния за нея договор, пише Крос.

Това е написал посланик Байърли в доклад от април 2006 г. Той е адресиран до Държавния секретар Кондолиса Райс. В доклада посланикът също така казва, че правителството на Тройната коалиция, е "поискало и заслужава активната подкрепа на САЩ" за бъдещото членство в ЕС. Джон Байърли информира Райс, че българите ще искат да представят договора за военно партньорство, като свой актив.

"Вашето цялостното послание трябва да бъде, че България е ценен партньор в сферата на сигурността и в пълния кръг от интереси на САЩ.", съветва Джон Байърли. "Важно е правителството и обществото да чуят от Вас, че България е ценен и равноправен партньор, не само в сферата на сигурността, но в цялия спектър на нашите отношения", е неговата препоръка за официално становище от страна на американското правителство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама