НОВИНИ


Източникът на смъртоносната зараза остава загадка

2 5645 01.06.2011
 Източникът на смъртоносната зараза остава загадка
Мирослав Найденов

Преди правителственото заседание земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че краставиците са оневинени за момента, но е притеснително, че смъртните случаи продължават. Няма яснота за източника на заразата, категоричен е той.



Найденов поясни още, че вчера е имало заседание на постоянния комитет по зашита на потребителите и че може би източникът на заразата да е в Германия и няма нищо общо с испанските краставици.

Ситуацията е критична, каза Найденов. Истерията продължава за съжаление и смъртните случаи. Продължават да са противоречиви тезите на различните страни и няма ясното.

Той поясни, че на вчерашното неформално заседание на министрите по земеделие е обсъден въпросът за налагане на забрани в търговията и поясни, че нито една страна членка не може едностранно да наложи такава забрана, тъй като в рамките на ЕС няма внос, а търговията се осъществява като свободно движение на стоки.

Може да се налага забрана по отношение на отделни партиди. Белгия например е забранила няколко партиди от испанските краставици.

Ако ЕК наложи забрана е друго нещо, добави Найденов. Засега само трети страни могат да забраняват вноса.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама