ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 15 януари

1 4186 14.01.2008
Пресата на 15 януари

Вестниците пишат за стопените спестявания; за шуробаджанащината в един фонд; за фермерските европари; за двете десни коалиции; за новия скок на газа.


Рекордно поскъпване, обявява Стандарт. 

Рекордно поскъпване изяде парите ни. С 12,5% са се вдигнали цените през 2007 г. Това е най-високата инфлация от Жан-Виденовата зима. Олиото е скочило със 78%, сиренето - с 45 на сто, а хлябът - с 43%. В разчетите за бюджет 2007 кабинетът бе заложил точно 4 пъти по-ниска инфлация - 3,1 на сто. Цунамито на цените стопи спестяванията ни в банките, където лихвата е около 5-6%. Така на всеки сто лева сме загубили поне 6. Намалели са дори парите ни, натрупани в някои от частните универсални пенсионни фондове. Доходът там е между 9,56 и 16,06% за изминалата година по данни на Комисията за финансов надзор. На печалба са само вложенията в акции. Въпреки спада на борсовите индекси през последните два месеца за последната година доходът на взаимните фондове е между 6 и 80%.  

На операция със записване, информира 24 часа.

Болниците ще въведат листи на чакащите от февруари заради намаление от февруари на бюджетите от здравната каса, съобщи д-р Методи Янков, директор на Първа АГ болница “Св. София”. За нея били определени 480 хиляди лв. по-малко за годината. Намалението за Първа многопрофилна болница в София е 1 млн. лв. Втора очаквала с около 400 хиляди по-малко, а Четвърта – с 200 хиляди лева. Данните са неофициални, тъй като болниците още не са подписали новите си договори.

Министър чака пътния шеф да докладва за конфликт на интереси, съобщава Дневник.

Транспортният министър Петър Мутафчиев, който е член на Управителния съвет на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", заяви, че е убеден, че изпълнителният директор Веселин Георгиев ще докладва дали има конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки на братятата му. Търговете са за ремонт и чистене на пътища и строителни материали. Компанията "Биндер", управлявана от Емил Георгиев, е сред редовно печелещите обществени поръчки на пътния фонд. Фирмата на другия брат на Веселин Георгиев - Бойко, пък продава строителни материали. "Право на съдебната власт е да провери дали има конфликт на интереси при Георгиев. Управителният съвет на фонда не може да прецени дали има нарушения независимо, че данните, посочени от в. "Капитал", са публична информация", коментира министър Мутафчиев. Той изрази увереност, че Веселин Георгиев сам ще даде информация още на първото заседание на УС на фонда.

КС ще решава как да се арестуват военните, четем в Дневник. 

Главният прокурор Борис Велчев настоява Конституционният съд да отмени изискването арестът на офицерите и сержантите да става само след предварително разрешение на министъра на отбраната. То е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това е едно абсолютно неприемливо законово решение, заявява главният прокурор. В искането си той подчертава, че е недопустимо действията на прокуратурата и съдът да зависят от предварителното разрешение на орган на изпълнителната власт. Според Велчев това е недопустима намеса в работата на съдебната власт и нарушава независимостта й. Интензитетът на тази намеса се засилва от двойната зависмост на военните прокурори и съдии, които при назначаването им се приемат на кадрова служба и получават офицерско звание, обяснява Велчев.

На 21 януари идат европарите за фермерите, възрадва Дневен Труд. 

На 21 януари най-после тръгват европейските пари за българското земеделие. Първата агросубсидия, която регистрираните земеделски производители ще получат, е по 14 лв. на декар по линия на преките плащания на площ за 2007 год. Очаква се следващия понеделник разплащателната агенция да пусне парите по банков път. Те ще бъдат приведени в личните банкови сметки, заявени от регистрираните собственици, фермери и арендатори. От регистрираните 38 млн. дка използвана земеделска земя се очаква субсидия да бъде платена за по-малко от 34 млн. Дка. Това прави към 476 млн. лв. Така още първата година от еврочелнството земеделието ни губи към 70 млн. лева по перото “преки плащания на хектар”. Причината да връщаме пари на Брюксел е в това, че фонд “Земеделие” не успя да изчисти парцелите земя, които са заявени от двама или повече земеделски производители.

11 лидери правят две десни коалиции, оповестява Новинар. 

Да се създадат две крила сред всички преговарящи партии по Новия десен проект. Около такова решение са се обединили вчера лидерите на 11-те десни формации на среща-разговор, засягаща бъдещото развитие на новия демократичен проект, научи "Новинар". До края на този месец в СДС трябва да се приберат Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев със създадените от тях ССД и съюз "Радикали". От източници, близки до сините, стана ясно, че целта на ръководството на "Раковски" 134 е да привлече "ценни симпатизанти на старите седесари по места". Според информацията след края на този месец вече допълненото СДС ще е едната преговаряща страна, а другата ще бъде създадения Съюз БГ, който по модел на местните избори в столицата ще събере движение "Гергьовден", Български земеделски съюз и партия Новото време. 11-те лидери са се обединили около тази идея, защото това бил най-лесният начин преговорите да текат гладко и конструктивно.

Отцепниците от НДСВ се разцепиха, разкрива Новинар. 

Депутатите, отцепили се от НДСВ, се разделиха на два лагера по време на първия семинар на парламентарната група. Причина за това е станал въпросът дали Българска нова демокрация да стане веднага партия, или първо да се преструктурира в гражданско сдружение. За незабавно учредяване в партия най-много е настоял Николай Свинаров. Противоположното предложение е било подкрепено от Светослав Спасов и Пламен Панайотов. След петчасови спорове решението бе отложено до следващото заседание на групата.

Газът ще скача още 30 на сто, информира Стандарт.

Природният газ в България ще поскъпва с още поне 30%. Това ще стане стъпаловидно през следващите няколко години, обясниха експерти. Увеличението е заложено в условията на новия договор за доставка и транзит на синьо гориво от Русия, като целта на "Газпром" е България да купува газа на пазарни цени. Така до достигане на средноевропейските тарифи синьото гориво у нас трябва да скочи с още поне 160 лева. Данни на Евростат сочат, че България заема 19- о място от 23 страни в ЕС по цена на природния газ. Цената на природния газ, пречупена през покупателната способност на гражданите обаче, изстрелва България на върха по скъпотия. Данните на Евростат сочат, че българинът плаща най-скъпо за гигаджаул енергия от газ спрямо доходите си. България е на върха и по скъп газ за фирмите, като отстъпва място само на Унгария.

Номерата за ред в КАТ свършват още по обед, установява Монитор.

Номерата за ред в столичния КАТ свършват още на обяд, установи проверка на "Монитор". Малко след 12 часа двете машини, издаващи номера за наказателни постановления, спират работа, защото напливът е голям и няма как гражданите да бъдат обслужени до края на работния ден, обясниха служителките от гишетата. Всички водачи, които бяха дошли следобед да си вземат наказателното постановление и съвестно да си платят глобите, бяха връщани с обяснението на следващия ден да дойдат още рано сутринта. В ранния следобед вчера двете машини пускаха номера единствено за гишетата, на които се подават документи за издаване на шофьорски книжки. Там също имаше много чакащи, но те бяха обслужвани за 3-4 часа. Значително по-тежко беше положението на опашката за наказателни постановления. Малко след 13 часа броят на чакащите надхвърляше 500. "Дойдох сутринта в 9, 30. Тогава бяха минали около 100 души. Надявам се до довечера да мина и аз, защото утре не мога да дойда пак да се редя. Ще остана без работа", обясни пред "Монитор" последният късметлия, който се беше сдобил с номер за ред на опашката. От лятото столичният КАТ въведе електронна система, за да стопи опашките. Тя е подобна на тази в банките. Клиентът избира от машината коя услуга ще ползва и тя му пуска листче с номер. Когато съответния номер се изпише на голямо електронно табло, значи е дошъл редът му. Предимството на тази система е, че всеки шофьор знае точно колко души има пред него на съответното гише.

Строят призрачен град за циганите, угадила е Дума.

Идеята за строеж на блокове за циганите от софийските гета отново се появи на бял свят. След като бе забравена за повече от година и половина, вчера стана ясно, че визията на новия квартал била готова. Терени също се проучвали. Къде обаче ще се пръкнат новите блокове, главният архитект на столицата Петър Диков не пожела да коментира. Той не отговори и колко терена се оглеждат. Пред ДУМА архитект Диков обеща, че преди циганският квартал да стане факт, ще се направи обществено обсъждане с бъдещите съкварталци. Преди две години в подобна ситуация попаднаха столичани от “Овча купел”, пред които стоеше алтернативата да съжителстват с циганите от “Баталова воденица”. Земята за новия комплекс ще бъде избрана до месец и половина, а кварталът ще стане факт, ако местоположението му се приеме от столичните общински съветници. Преди новодомците да се нанесат в новите си жилища, ще е необходимо да им се издадат лични карти.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама