АКТУАЛНО


Тройната коалиция откраднала 130 млн. лв. от "Белене"

44 7172 06.06.2011
Тройната коалиция откраднала 130 млн. лв. от "Белене"
Тенчо Попов

130 млн.лева за оборудването на изграждащата се АЕЦ “Белене” са изчезнали от държавата. Това заяви в първото си интервю по Би Ти Ви Тенчо Попов, бивш главен секретар на финансовото министерство, който е обвиняем по делото срещу военния министър Николай Колев и съдията Петър Сантиров.



Попов обяви, че малко след падането на Тройната коалиция на 27 октомври 2009 г., изпратил лично докладна до новия премиер Бойко Борисов, а по-късно бил лично в кабинета му, за да го запознае с далаверата. Борисов бил потресен от изнесените факти и поставил резолюция разкритията да отидат веднага при главния прокурор.

Според Тенчо Попов разходите за оборудването, срещу които са източени милионите, не са ощетоводени и за тях нямало никакви документи. По думите му далаверата е станала докато министър на икономиката и енергетиката е бил близкият до Станишев Петър Димитров.

Попов обясни още, че докладът за изчезналите милиони е написал като член на Българския енергиен холдинг. Предоставил го на другите членове от борда, но те отказали да го приемат и да му се даде гласност. Попов съзира, че именно този доклад и направените от него разкрития са причина по-късно да бъде замесен в делото за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Тенчо Попов обяви още, че скандалните разкрития за изчезналите милиони са пристигнали в прокуратурата едва на 22 март 2010 г., тоест, почти пет месеца им е било необходимо, за да се предвижат от кабинета на премиера до главния прокурор.

Той разкри още, че обвиненията срещу него, Цонев и Сантиров са част от грандиозен замисъл за дискредитирането им. Попов припомни, че малко преди ареста им през миналата година вътрешният министър Цветанов обявил, че трябва да има арестуван съдия и министър от предишното управление. Той разкри още, че всъщност следователят Петьо Петров в продължение на две седмици ги е рекетирал и изнудвал за пари, които Цонев е трябвало да плати, за да му се прекрати делото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама