ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 януари

1 4157 15.01.2008
Пресата на 16 януари

Вестниците пишат за тоталната липса на кадри у нас; за сметките без кръчмар за инфлацията; за формулата "ние - в Европа, гастарбайтери - тук"; за Пиринската подигравка с журналистите.


Сергей Станишев: Има стратегия за по-добра икономическа позиция на страната, цитира Дума.

Управляващото мнозинство и правителството имат ясна политическа воля не просто да се изкара мандатът, а да се предприемат структурни, икономически, социални мерки и действия, които да доведат България до по-добра позиция в икономически и в социален план. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Сергей Станишев по повод новия политически сезон. Той отчете, че като цяло 2007 г. е била успешна за страната - с продължаващ устойчив икономически растеж, с гарантирана финансова стабилност на държавата, на икономиката, на фиска, стабилност на доходите на гражданите и рекорден обем преки чуждестранни инвестиции. Това обаче не трябвало да успокоява управляващите. Именно по тази причина кабинетът работи върху актуализирана програма до края на мандата, посочи Станишев. Той обясни, че в нея се фокусират усилията на трите власти за по-успешна политика и икономическо развитие в дългосрочен план, но с ясни краткосрочни параметри за година и половина. Като един от проблемите пред управляващите премиерът посочи недоверието към институциите и държавата. Българското общество днес е много по-взискателно към управляващите, отколкото преди 4, 5 или 8 години, защото те се съизмерват с европейските граждани, и това е справедливо, отбеляза още Станишев.  

Липсата на кадри се очертава като тотална, заключава Дневник. 

Дефицитът на кадри вече засяга цялата икономика, а не само отделни браншове, показват наблюденията на големите агенции за подбор на персонал. Недостигът и на специалисти, и на общи работници е толкова голям, че ще се превърне в сериозна пречка не само пред големите инфраструктурни строежи като магистрала "Тракия" и АЕЦ "Белене", но и пред всякакви нови проекти. Търсенето на работна ръка във всички сектори и на всички равнища вече в пъти надвишава предлагането. В опита си да задържат кадрите си или да привлекат нови през миналата година повечето компании увеличиха заплатите до нива, които не отговарят на производителността, отбелязват специалистите по човешки ресурси. Това е основанието за предвиждането им, че през тази година ще има фирми, които няма да издържат на натиска на пазара на труда и ще преустановят бизнеса си или ще го изнесат в други страни. Специалистите по подбор на персонал от дълго време сигнализират за задълбочаващата се тенденция към недостиг на кадри. 

Сметки без кръчмар за инфлацията, отбелязва Стандарт.

Както се очакваше, инфлацията за 2007 г. стигна рекордни стойности - 12,5 процента. Превишението над разчетите в бюджета е точно 4 пъти. Че ще бъде висока, стана ясно още през лятото, когато по никое време скочиха традиционно евтиният зарзават и другите основни храни. Тогава обаче управляващите успокояваха, че това е инцидентно събитие и се дължи на чужденците, наводнили плажовете ни. Те наблягали на прославените ни чушки, домати и ябълки и така вдигали потреблението и съответно цените. Кълняха се, че до края на годината сумарната стойност на поскъпването ще превиши само двойно заложените в бюджета 3 на сто. Да, обаче основните храни като олио, хляб, сирене, ориз скочиха с 50-100 процента. Такова нещо хората не помнят от зимата на 1997 година. Слава Богу, все още не са започнали да се запасяват с чували както по онова време, но ако така продължава маршът на цените, нищо чудно и това да се случи.

Ние - в Европа, гастарбайтери - тук, сочи разковничето Дума.

През 2008 г. отново ще липсват хора на пазара на труда, съобщи на пресконференция в БТА Светлозар Петров от "Job Tiger". Той отдели два различни аспекта на проблема, които обикновено се смесват - липсата на хора въобще и проблемът с квалификацията. Основните причини за това, както и през изминалата година, са растеж на икономиката и разширяване на вече работещите предприятия, нови чужди и български инвестиции, големи инфраструктурни проекти, неефективно използване на персонала. Миграцията към страните от ЕС на специалисти с различна квалификация оказва и ще оказва все по-значим натиск върху пазара. Задържащ фактор за миграцията все още е слабото владеене на чужди езици, допълни Петров. От значение също така са липсата на задълбочена информация за пазара на труда, ниската мобилност в рамките на страната, липсата на мотивация, особено при младите хора, съчетано с демографския проблем.

Цените на нивите в Добруджа достигнаха европейските, информира Новинар.

Цените на земеделските земи в областите на Добрич и София достигнаха европейските, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Данните са годишния доклад за състоянието на пазара на земеделска земя, изготвен от Системата за агропазарна информация. През 2007 г. парцелите в тези райони се се продавали по 406 лв. за декар, което е с около 20% ръст в сравнение с предходната година. Общо 1, 135 млн. декара са продадените ниви през миналата година на средна цена за цялата страна от 235 лв. за декар. Най-евтини са били земите в района на Хасково, Велико Търново и Ловеч, където максималната цена е 190 лв. за декар. Според данните на САПИ през 2007 г. най-активно се купували ниви в Северноцентралния район в страната. Това е довело до значително увеличение на цените на земите там. В тези области парцелите са стрували по 208 лв. за декар. Най-много земеделски земи, приведени впоследствие в регулация, за да се строят хотели и къщи, са купувани в областите Бургас, Варна, Добрич и Пловдив, сочи статистиката.

Борят плоския данък с черни каси, установява Стандарт.

Около 15 на сто ще скочат заплатите в частния бизнес у нас тази година. Спрямо 2007 г. повишението е с 5 на сто по-малко, но повечето родни фирми не могат да си позволят по-рязко вдигане. Това прогнозира шефът на електронната борса Jobtiger Светлозар Петров. Фирмите с по-скромни възможности, занимаващи се предимно с производство, обаче може да хлопнат кепенци. Те буквално са заплашени да останат без персонал заради задълбочаващия се недостиг на специалисти на пазара и голямата конкуренция между компаниите. Проблем се оказва и въвеждането на плоския данък за по-слабо заплатените професии. Засега много бизнeсмени успяват да удържат положението, като плащат на персонала си под масата. "Ако увеличат заплатите на хората си със 100 лв., това значи вдигане и на осигуровките. Затова работодателите предпочитат да дадат някой лев отгоре на черно и така да задържат специалистите си", обяснява Петров.

Два часа вадят 200 от огъня с една стълба, пише 24 часа.

Пожар отне живота на 2 жени и обгази десетки в центъра на Бургас вчера. Огнената стихия за минути обхвана сградата на ХЕИ, в която по това време се намираха около 200 души. Още в началото на спасителната операция стана ясно, че техниката не е достатъчна. Само една от пожарните имаше стълба, която достигаше до най-високия етаж. Останалите стълби бяха подвижни и на практика не бяха използвани. 25 служители на инспекцията бяха отведени с линейки. Загиналите са д-р Людмила Калоянова и санитарката Катя Димитрова

Полезна реформа за кризата в МВР, предлага Дневник.

Свидетели сме на тежка криза в управлението и професионалната дейност на МВР. Висши ръководители ежедневно пред медиите си разменят компромати и взаимно се обвиняват в некомпетентност и корупция. Същевременно в общественото пространство тече пълноводен поток от класифицирана информация. От нея става ясно, че в една областна дирекция се провежда строго засекретена оперативна комбинация. Комбинацията всъщност се оказва издаване на фалшив паспорт на международен престъпник наркотрафикант (т.е. престъпление по Наказателния кодекс, извършено от същите ръководители). За истинските професионалисти в полицията този скандал не е изненада. Той е пряко следствие на непригодната за новите обществени условия организация на оперативно-издирвателната дейност (ОИД). У нас тя все още не е реформирана и се базира на принципи, въведени от болшевишките ръководители Берия и Вишински през 30-те години на миналия век в съветската репресивна машина. Основна нейна характеристика е тотален контрол върху гражданите чрез изграждане на широка мрежа от секретни сътрудници. Това предполага голям брой щатни оперативни работници, които имат пряка отговорност да привличат и ръководят този секретен апарат.

“Кремиковци” срещу Митал, информира Дневен Труд.

Собственикът на “Кремиковци” Прамод Митал да бъде отстранен от завода. В противен случай работниците от комбината ще излязат на стачка. Такъв ултиматум поставиха вчера от синдиката “Подкрепа” в писма до премиера Сергей Станишев, главния прокурор Борис Велчев и министъра на икономиката Петър Димитров. “Можем да блокираме всички входове и изходи на София за 6 месеца - имаме техниката и силата да го направим. Учителите са по-интелигентни от нас, но ние сме по-груби и ако излезем, връщане няма, а правителството ще падне”, закани се Людмил Павлов от Национална федерация “Металургия” към синдиката. Според профсъюза държавата трябва да се намеси, защото притежава 25% от дружеството.

Пирински се подиграва с журналистите в парламента, пише Новинар.

От вчера журналистите в Народното събрание нямат достъп до левия кулоар в парламента. По нареждане на шефа Георги Пирински акредитираните представители на медиите бяха натикани само десния кулоар, а частта, където са стаите на управляващите от БСП и самия Пирински, остана недостъпна територия. Също само откъм десния кулоар ще може да се влиза в “кошарата” на пленарна зала, откъдето фотографи и оператори могат да снимат работата на народните представители. Трибуната, от която депутатите правят изявленията си, също е преместена в дясната част. Затегнатите мерки се дължали на оплаквания от страна на червени депутати, които обвинили репортерите, че перманентно им досаждат. Опозицията остро протестира срещу ограничаването на медиите.

Блокират “Лозенец” вдругиден, съобщава Дневен Труд.

За жителитена столичния кв. “Лозенец” ще е по-добре да се изнесат от домовете си по време на визитата на руския президент Владимир Путин у нас. От 6 ч на 17 януари “до отпадане на необходимостта” ще бъдат забранени престоят и паркирането на автомобили в по-голямата част от улиците в квартала. А влизането на граждани в охраняваната зона ще бъде ограничено. В района се намират руското училище, резиденция “Лозенец” и много мисии и посолства. От 12 ч в четвъртък за неопределено време се затварят за движение изцяло ул. “Милин камък” между бул. “Св. Наум” и бул. “Джеймс Баучер”, а от 21 ч и бул. “Арсеналски” между бул. “Черни връх” и ул. “Богатица”. Още в 6 ч на 17 януари се затваря бул. “Брюксел” и в двете посоки от бул. “Цариградско шосе” до летището. На 18 януари към забранените за движение улици ще се прибавят още 14, предимно около държавните институции. Маршрутите на тролей № 9 и на автобуси с номера 102 и 284 ще се променят.t

Изхвърляме старите телевизори и антени, предрича Монитор.

Старите аналогови телевизори и антените за приемане на ефирен тв сигнал по покривите ще отидат за скрап в следващите няколко години. Причината е, че според плановете на Комисията за регулиране на съобщенията до края на 2009 г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Видин хората ще гледат вече само цифрова телевизия. До края на 2012 г. пък телевизионните и радиопрограмите в цялата страна ще са изцяло цифрови. До юни 2008 г. трябва да стартират процедурите по смяна на аналоговата телевизия с цифрова, съобщи вчера председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Хората, които имат по-стари телевизори, трябва да си купят специално устройство, което преобразува аналоговия сигнал в цифров. В новите модели телевизионни приемници то е фабрично вградено. В момента цената на устройството за преобразуване на аналоговя сигнал в цифров е около 60 лева

Студент на кредит – един път в живота, съобщава Новинар. 

Студентски кредит за бакалавър ще може да се тегли само веднъж, решиха вчера Националното представителство на студентските съвети и просветният министър Даниел Вълчев. Само по веднъж ще се отпускат пари и за следването на магистри или докторанти. Всяко следващо обучение за образователна степен, която вече е завършена на кредит, ще се плаща изцяло от студента. Системата влиза в сила от следващата академична година и ще поема разходите на студентите само за такси. За да не бъдат увеличени таксите, просветното министерство предвижда да отпусне още 8000-10 000 места за студентите в държавните университети. Така висшите училища ще се опитат да запълнят тези допълнителни места и няма да имат стимул да надуват таксата, обясни министърът. Най-рано от учебната 2009/2010 г. може да се говори за поемане на битовите разходи на учащите, добави Вълчев. Двете страни се договориха, че студентски кредити ще могат да се теглят до навършване на 35 години.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама