НОВИНИ


Близки на Чората обмислят да съдят България в Страсбург

6 5295 13.06.2011
Близки на Чората обмислят да съдят България в Страсбург

Има основания близките на починалия Ангел Димитров- Чората да съдят страната ни в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това заяви техният адвокат Васил Василев.



Според него това е единствената правна възможност, която има към настоящия етап.

Делото за смъртта на Чората приключи в четвъртък с оправдателни присъди за петимата подсъдими полицаи, след близо 6-годишна съдебна сага, в рамките на която делото бе връщано и преразглеждано от различни инстанции.

Присъдата дойде след лутане през трите съдебни инстанции, няколко противоречиви експертизи и мистериозно загубени веществени доказателства.

Припомняме, че Чората почина през 2005 г. в центъра на Благоевград при акция по задържането му на спецчасти в рамките на операцията ″Респект″. Смъртта му предизвика силен обществен шум, тъй като МВР укри случая.

От ведомството впоследствие бе обявено, че Димитров е починал от стрес при вида на маскираните полицаи. Но след като тогавашният вътрешен министър Румен Петков промени мнението си и се разграничи от действията на служителите си, бе проведено разследване.

Решението на ВКС е подписано с особено мнение от председателя на състава съдия Пламен Томов. Това са първите оправдателни присъди, които бившите ченгета Мирослав Писов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Иво Иванов чуват, откакто бяха изправени пред съда, след като петимата бяха осъждани общо четири пъти (два пъти от Софийския военно-окръжен съд и два пъти от Военно-апелативния).

Според адвокат Василев решението на ВКС е показателно за това, че в България наистина има две съдебни процедури и едната е за полицаи и прокурори.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама