ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 януари

1 4199 16.01.2008
Пресата на 17 януари

Вестниците пишат за пускането на "Тракия" по терлички; за борсовия трус за 3.2 млрд. лв; за незаконната цена на олиото; за спешното спасяване на малките болници и за затвореното софийско небе.


Пуснаха “Тракия” по терлички, разучил е Стандарт. 

Кабинетът пусна тайно сделката за магистрала “Тракия”. Докато цялата държава се излъсква и строява, за да посрещне руския президент Владимир Путин, управляващите подариха милиарди евро на българо-португалското дружество "Магистрала Тракия" АД. В строителното министерство тихомълком бе подписан вторият анекс към скандалната сделка. Така договорът, наречен кражбата на века, влезе в сила. Странно е защо толкова важна сделка, която се точи от години, бе подписана за две минути, без шампанско и фанфари. На церемонията в строителното министерство нямаше журналисти. Медиите не присъстваха, може би да не берат срам заедно с подписващите и да не задават неудобни въпроси. В залата имаше само един репортер, който минал оттам случайно, обясниха от пресцентъра на строителното министерство. Така една от най-важните икономически сделки тръгна на тъмно. В резултат българските данъкоплатци ще плащат 35 години за преминаване на пътя, който е строен и ще бъде доизграден с техните пари. Но пък тайни и явни сметки и дълбоки гуши ще се напълнят с милиарди евро от тол такси, заместващи плащания за тежкотоварни камиони, компенсация за липсата на трафик по аутобана, приходи от крайпътни заведения и ползването на изградена оптична мрежа.

Спасяваме III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй” с лизинг, оповестява Монитор.

Британска и канадска компания искат да вземат на лизинг затворените III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" срещу ангажимента им да лобират пред Европейския съюз за тяхното повторно отваряне. Вече се водят преговори с двете компании. Това съобщи премиерът Сергей Станишев вчера. Станишев обаче отказа да назове имената на двете фирми от съобръжения за конфиденциалност. Според източници на "Монитор" става дума за британската "Бритиш нюклиър фюъл" (BNFL ) и за канадската AECL. В момента BNFL е парнтьор по много проекти в родната АЕЦ. Канадската AECL пък искаше да строи АЕЦ “Белене”. Компанията обаче отпадна от наддаването за доставка на два реактора заради остарялата технология на блоковете “Канду”, които работят с тежка вода. С такива реактори работи румънската АЕЦ “Черна вода”. Ако се стигне до сделка приходите от реакторите ще бъдат разделяни между компанията, взела на лизинг двата блока и и българската държава.

Борсов трус – 3.2 млрд. лв., установява Дневен Труд. 

Зачеркнати от фондовия пазар за 11 дни Библейски потоп удави в сряда Българската фондова борса, като индексите отчетоха рекордни дневни понижения. Поевтиняха цените на над 90 % от търгуваните компании, а пазарната капитализация на борсата слезе на 25.7 млрд. лв. – с 3.2 млрд. лв. по- малко, отколкото в последния работен ден на 2007 год. Анализатори обясняват спада със състоянието на регионалните и световни капиталови пазари, които също се намират в криза. Високорисковите пазари като българския бяха засегнати допълнително и от изтегляне на чужди инвеститори.

Спецпрокурори поемат данните от родното ФБР, научила е Дума.

Десет прокурори от градската прокуратура в София ще работят по материали, които ще постъпват от Агенцията по национална сигурност. Това съобщи вчера градският прокурор на София Николай Кокинов. Десетимата ще работят в сградата на столичното следствие в жк "Овча купел", където са осигурени 20 работни места. Кокинов съобщи още, че до дни трябва да приключи предявяването на материалите по делото срещу бившия началник на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за длъжностни присвоявания. Веднага след това ще бъде внесен и обвинителен акт в съда. До март прокуратурата трябва да е готова и с едно от другите дела срещу Димитров - за пране на пари. Спецзвеното на градската прокуратура работи по делото за "Софийски имоти" и срещу Евелин Банев - Брендо и още няколко други лица, съобщи още градският прокурор. Той отчете и че вчера сутринта в градския съд в София е внесен обвинителен акт срещу заместник районният прокурор на Оряхово Димитър Викентиев Нинов. Нинов бе арестуван за престъпления против правосъдието и за корупция преди близо година. Според промените в конституцията той вече няма имунитет. От ВКП отчетоха, че делата с висок обществен интерес през миналата година основно са за грабежи, срещу престъпни групировки за трафик на хора, фалшиви пари, дрога, злоупотреби с еврофондове, финансови и данъчни престъпления.

Здравната вноска ще бъде увеличена, съобщава Дневник. 

БСП се нави да даде благословия за още едно задължително бъркане в джоба на хората за здраве - левицата най-сетне кандиса на дългото и упорито настояване на ДПС да се въведе със закон допълнителна здравна вноска. А успешно приключилите пазарлъци сигурно ще се представят пред избирателите като планирана либерализация. От такава либерализация на здравеопазването нищо друго няма да излезе, освен че ще се появи още една възможност обръчите да си пълнят гушите и касите на своите политически обезпечители. Защото по всичко личи, че състоянието на болничната помощ още дълго време ще си остане същото, каквато и вноска да плащаме, ако не се предприемат и други стъпки, коментира “Дневник”.

Цената на олиото незаконна!, информира Новинар. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби основните фирми производителки на олио с близо 1,9 млн. лв. за картелно споразумение при определяне на цените, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. През периода 2005-2007 г. предприятията са се договаряли помежду си на каква цена ще продават олиото и на каква цена ще изкупуват слънчогледовото семе. Анализът на КЗК показва, че през миналата година цената на олиото е повишена драстично, и то на два пъти - през май и август. Експертите на комисията приемат като основен фактор за това лошата реколта, но ако само това е причината, би трябвало поскъпването да стане факт чак след септември. Затова ведомството е стигнало до извода, че повишението на цената с близо 70% е в резултат и на предварителна нерегламентирана договорка на производителите.

Учителите няма да получат обещаните 650 лв., изчислява Новинар.

В 38 на сто от училищата в страната учителите няма да получат обещаната от средата на годината средна брутна заплата от 650 лв., каза лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева след съвет между синдикатите, работодателите и Министерството на образованието и науката. Тя допълни, че само в 900 училища ще могат да изплащат уговорената сума. Причината е въвеждането на т.нар. делегирани бюджети на училищата, които се определят от броя на учениците. В училищата с малки и слети паралелки със сигурност няма да има пари за достигане на такава заплата, а в тези с до 45 деца ще се наложат и съкращения, прогнозираха синдикатите.

Спасяват спешно малките болници, пише 24 часа. 

Скандал заради новите правила за работа на болниците избухна между здравната каса и здравното министерство. В момента министерството спешно променя условията, за да спаси от фалит малките лечебници. Те трябваше да закриват дейностти и структури, тъй като поради липса на специалисти не отговарят на условията за договори с касата. Без достатъчно клинични пътеки приходите намаляват и лечебниците не могат да се издържат. Болници няма да се закриват, най-вероятно и дейности няма да се съкращават, увери здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Путин затваря небето над София, четем в Стандарт. 

София затваря небето си заради Владимир Путин. Повече от 4 часа нито един самолет няма да излита и каца довечера. Руският президент и съпругата му Людмила пристигат към 18 ч на официална визита у нас. Два часа след тях каца и първият вицепремиер Дмитрий Медведев. Пиле няма да прехвръкне над столицата още преди самолетът на Путин да навлезе във въздушното ни пространство. Два изтребителя МиГ-29 ще кръжат от ранния следобед над столицата. Седем руски самолета кацат на летище София днес. Те са част от делегацията на Путин. 200 снайперисти и 3000 полицаи ще пазят гърба на Господаря на Кремъл.

Мръсотията стана част от живота ни, добавя щрих в софийската картинка Монитор.

Мръсотия… Така най-кратко и най-образно можем да опишем онази непоносима смесица от кал, вода и боклуци, която заля София след “почистването” на новогодишния сняг. Скри я за около няколко часа преди ден последният паднал снежец, но след като започна и той да се топи, тя стана вече нетърпима. Лепкавият “гел”, с който се покриха първоначално “изчистените до асфалт” централни булеварди постепенно започна да се разстила и върху тротоарите. Оттам, с помощта на обувките ни, се пренесе в подлезите, подходите към които така и все още не са почистени от превърналите се в буци лед останки от “първия сняг”. А след това , напълно естествено, бе разнесена из работните ни места, нашите жилища и обществените заведения. Тоест навсякъде, където минава животът ни. Стана част от него. Явно всички онези, на които основното им задължение бе и остава да поддържат столицата чиста, разчитат, че ще се примирим с това нечистоплътно състояние на нещата. И силно “загрижените” за бляскавия вид на София три фирми по чистотата, и техните “разбрани” партньори от Столичната община. Вярно е, че в момента и едните, и другите са “ангажирани” с “тежки преговори” за новите условия по почистването на главния град на България. Но това по никакъв начин не извинява наблюдаваното пълно безразличие към проблема, повтарящ се, апропо, като по закон всяка една от последните 18 години. Затова и сценарият, ако не се вземат спешни мерки, по който ще ни разиграят напролет пак сценката “Нищо не може да се направи!”, ни е до болка известен. Първо, мръсотията заляла столицата ни бавно, но сигурно дозапушва и без това отдавна само символично “почистваните” отводнителни канали. Второ, във връзка с горното отговорните фактори в общинската администрация заявяват, че улиците не могат да бъдат измити, тъй като канализацията е запушена. Трето, “почистващите” фирми, на свой ред, поискват още пари, за да изчистят непочистените от самите тях канали. Четвърто, Общината на висок глас обяснява, че средства няма, защото правителството е ограбило, за пореден път, грозно софиянци. И пето, подир неколкомесечно газене в мръсотия, столичани започват активно да я поемат чрез дробовете си под формата на доста “обогатен” прахоляк.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама