БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Замразяват преговорите за "Белене" до 23 октомври

12 5994 17.06.2011
Замразяват преговорите за "Белене" до 23 октомври
Трайчо Трайков

България ще предложи ново замразяване на преговорите по проекта АЕЦ "Белене" за три месеца след 30 юни, съобщават от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Агрументът на министър Трайчо Трайков за този ход е да дадат достатъчно време на консултантът - британската банка HSBS да приключи с експертизите си.

Поискали сме детайлно разбиване на ценовата оферта на "Атомстройекспорт", за да можем да преценим доколко предложената от тях цена от 6.3 млн. евро се основава на базова цена и да формулираме позицията си по преговорите, обясни на журналистите Трайков. Има много информация, която трябва да получим от консултанта, включително и това как техническия проект отразява новите изисквания за безопасност на ядрени централи, каза министърът.

Според последното допълнително споразумение НЕК и руският изпълнител "Атомстройекспорт" трябваше на 1 юли т.г. да подпишат окончателен договор за изграждането на централата.

Преди две седмици зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов заяви, че докладът на консултанта HSBC ще е готов през юни и правителството ще вземе политическото си решение в средата на август, след което ще влезе за одобрение в парламента.

Искането за замразяване на преговорите до началото на октомври означава, че правителството едва ли ще внесе проекта АЕЦ "Белене" в Народното събрание преди изборите, насрочени за 23 октомври.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама