ПОЛИТИКА


Г. Асса: От досието си научих, че съм бил агент на ДС

35 7871 20.06.2011
Г. Асса: От досието си научих, че съм бил агент на ДС
Греди Асса

От досието си художникът разбрал още, че бил СС, вербуван на 25 г., защото знаел чужди езици, което всъщност не било така.



В специално писмо до водещия на "Гореща точка", художникът Греди Асса пише, че е научил от разсекретеното си досие, че е бил агент на ДС. Ето писмото на художника до Николай Бареков:

"На 16 юни 2011 г. Комисията по разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност обяви името ми в списъка на сътрудници на Държавна сигурност. Мисля, че Ви дължа моето обяснение за фактите, такива, каквито са. Това е цялата информация, оповестена за мен и копирана от файла на Комисията.

Три имена - Греди Хаим Асса
Дата на раждане-  29.01.1954 г.
Място на раждане - гр. Плевен
Вербувал го служител - регистриран на 03.09.1979 г.
Ръководил го служител
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството - ДС, ОУ на МВР-Плевен-ДС-I
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството - секретен сътрудник
Псевдоними Спасов
Данни в наличните документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1
Рег. дневник; картони - обр. 1 – 2 бр.; предложение вх. № 681/ 12.02.1990 г.
за заличаване на № 13219 и унищожаване материалите на СС "Спасов".
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност
Член на научна комисия по изкуствознание и изкуства от 2003 г. до 2009 г.

Първото, което прави впечатление е липсата на име на вербувалия ме служител и на този, който е трябвало да ме ръководи. Това е доста рядко изключение, не само в списъка от 16.06.2011 г., но и във всички публикувани досега списъци. Сред стотиците изброени имена, единици са тези, за които липсва тази информация. Тази липса е проблематична, дори на фона на много либералния последен закон. В раздел ІІ, чл. 29 (1) в точка 2, отнасяща се до секретните сътрудници, е написано, че решението на комисията съдържа «трите имена на вербувалия и ръководилия го щатен или нещатен служител».

Разбирам, че съм вербуван на 25 години. Структурата, към която трябва да съм съпричастен по силата на разкритото от Комисията, е Окръжното управление на МВР град Плевен, ДС – І. Римската цифра (І) означава, че става дума за Първо главно управление или за външното разузнаване.

Разбирам, че съм бил „секретен сътрудник” (СС). Според "Уикипедия", терминът се явява в речника на ДС през 70-те години и е синоним на „агент”. Интересно е да видим какво е съдържанието му в контекста на външното разузнаване, който е валиден в случая. В книгата на Момчил Методиев "Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава", изд. от Институт за изследване на близкото минало, Институт „Отворено общество” и СИЕЛА - София, 2008 г. четем: „Секретни сътрудници са „български граждани, които имат разузнавателни възможности, притежават необходимите политически и делови качества и съзнателно и конспиративно изпълняват възложените им от разузнаването задачи” (с. 140). Подчертава се, че „владеенето на чужд език” е „първият критерий” за подбор на сътрудниците (с. 143).

По отношение на този „първи критерий” съм много неподходящ избор. Всички, които ме познават добре, знаят че не владея чужди езици и не знам иврит. Две години бях войник в Строителни войски, където изпращаха „малцинствата”. Използвам думата според речника на ДС, в който евреите са „малцинство”, което е обект на разработки и различни „мероприятия”. Как след това се оказах разузнавач – не знам.

На 17 юни получих фотокопия от всички документи, включени в досието ми и Ви ги изпращам като прикачени файлове.
1. Хронологически първият документ съдържа 2 броя регистрационни картони образец 1. И в двата броя картони е сбъркана рождената ми дата. Пише, че съм роден на 21 януари, а рождената ми дата е 29 януари. Тази грешка, повторена 2 пъти, предполага, че източникът на подадената информация не съм аз.
2.
3.
Моят първи сблъсък с МВР бе през 1979 г. – годината, която фигурира в картоните. Случи се по повод на първото ми пътуване в чужбина – за ГДР. Якето ми, в което бяха паспортът и парите ми бе откраднато, докато съм спал във влака. Прибрах се в Плевен с пасаван, изготвен от Българското посолство в Прага. При връщането ми бях извикан в МВР за да опиша обстоятелствата около кражбата на паспорта ми.

Картон образец 1 има своя специфика. Откривам я на страница 438 в електронното издание Държавна сигурност – структура и основни документи, което е достъпно на сайта на Комисията. Цитатът е дълъг, но накратко от този вид картон, разбирам, че съм бил обект на текущо разследване.

Липсва картон образец 4, който според експертите удостоверява регистрирането на секретни сътрудници и агенти. В глава пета, отнасяща се до отчета на секретните сътрудници, раздел 1 „Картотеки” е казано: „ по фонетичен ред се подреждат картони образец 4 на действащите и изключените секретни сътрудници”.

2. Регистрационният дневник всъщност е стара тетрадка, от която имам фотокопие на реда, който съвпада с номера на делото, който виждаме в картоните. Тук се явява псевдонимът и разбираме, че делото е за оперативна разработка (ДОР).

3. Третият документ дава възможност да се реконструира представата за дейността, която съм бил извършвал.

Оказва се, че СС „Спасов” работи по линията на Външно политическото разузнаване (ВПР) „сред израелски и западноевропейски граждани”. Подписалият документа е майор Д. Николов. Това е Джими, мой познат от Плевен. Спомените за нашето познанство са свързани с първото ми пътуване за Израел през 1982 г. Тогава Джими подписа гаранцията, която ми даде възможност да замина на задгранично пътуване в капиталистическа държава, тъй като все още не бях женен.

Втората ми среща с МВР се случи при завръщането ми. Бях повикан за да разкажа за пътуването си. Това изобщо не ме изненада, тъй като майка ми, дядо ми и всичко мои познати евреи, пътували в Израел, бяха викани по същия повод в МВР.

Това са фактите, така, както аз си ги спомням. Това са и всички документи от моето досие. Както става видно, липсва каквото и да било писано или подписвано от мен.
С уважение: Греди Асса
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама