НОВИНИ


В тъмна доба изчезна артинсталацията на паметника на Съветската армия

57 7730 21.06.2011
В тъмна доба изчезна артинсталацията на паметника на Съветската армия
така изглеждаше паметникът преобразен

Възмутени активисти от граждански организации почистиха паметника на Съветската армия през нощта. Сега столичани се обзалагат дали художниците ще повторят начинанието си, което развесели София и предизвика дебат.



Паметникът на Съветската армия, който беше изрисуван в петък с герои от комикси, вече е почистен, съобщиха ранобудни читатели на Frognews.bg. Те допускат, че почистването е станало през нощта, въпреки заявката, че това ще стане днес през деня, защото рано тази сутрин почти всички следи от артначинанието на неизвестния творец, предизвикал разнопосочни реакции у софиянци, вече липсват. Само тук-там се забелязват бледи следи от цветната боя и от водата, с която е чистено.

Още вчера няколко граждански организации обявиха, че ще почистят барелефа на паметника, а основен инициатор беше Форум „България – Русия”. Очевидно веднага, след като са почистили, активистите са си тръгнали, за да избегнат срещи с представители на медии или на другомислещо гражданство.

Frognews.bg напомня, че "инсталацията" със Супермен, дядо Коледа, Жокера и други анимационни герои в центъра на столицата предизвика бурен интерес и много дебати сред столичани. Повечето адмирираха идеята на неизвестните художници и бяха на мнение, че само така можем безконфликтно да прочетем миналото; мнозина обаче прецениха този акт като откровен вандализъм.

Ранобудни столичани, минаващи тази сутрин покрай паметника обаче, бяха готови да се обзаложат, че художниците може и да повторят начинанието си. След което добавиха, че може би този път ще им бъде по-трудно, защото пространството вероятно ще бъде зорко наблюдавано.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама