ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3796 17.01.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за “Козлодуй” - новата Шипка; за армагана на Лужков от Бойко - пчеларски костюм; за бетонирането на матурите; за Кайли, която ще пее "Моме, Калино"; за връщането на Щирлиц.


Знакова и нервна последна визита на "Господаря на Кремъл", разказва Дневник.

Руският президент Владимир Путин пристигна в четвъртък в България на последното си официално посещение в чужбина на този пост. Предвиденото подписване на споразумения със София за три ключови енергийни проекта трябва да ознаменува успешен етап от стратегията на Кремъл през двата му мандата за връщането на Русия като мощна сила на световната икономическа и политическа сцена. На тази цел е подчинен и сценарият на визитата, която ще бъде отразена и от всички световни медии. Освен с изключителните мерки за сигурност тя започна с пряко предаван от БНТ концерт в НДК веднага след пристигането му с участието на 170 артисти - от акробати до солисти на Болшой театър, и легендата на съветската естрада, 70-годишния Йосиф Кобзон. От сцената го приветства българският му домакин - президентът Георги Първанов, който обяви официалното откриване на Годината на Русия в България и "ново качество на българо-руските отношения". По думите му приемането на България в ЕС е показало, че дилемата "Европа или Русия" е фалшива. На свой ред гостът посочи в кратко обръщение, че братството между Русия и България не е подвластно на времето, защото е скрепено с кръвни връзки и идва от сърцето.  

Путин води $ 530 милиарда, изчислява Дневен Труд. 

530 млрд. долара ще се появят символично в София по време на визитата на руския президент Владимир Путин. Милиардите са приблизителната пазарна оценка на руските компании, чиито шефове придружават Путин у нас. Сред тях са президентите на “Газпром” и “Лукойл” Алексей Милер и Вагит Алекперов, вицепрезидентът на “Транснефт” Михаил Барков, шефът на “Атомстройекспорт” Сергей Шматко, президентът на “Роснефт” Сергей Богданчиков, Сергей Кириенко - директор на “Росатом”. Днес ще бъдат подписани енергийни проекти между двете страни. Газопроводът “Южен поток” обаче не е между тях. Путин идва без съпругата си Людмила, която не го придружава по здравословни причини.

“Козлодуй” - новата Шипка, анализира Стандарт.

И това доживяхме. Обзетият от пълна апатия и разделен между десетки футболни клубове и стотици партии български народ днес пак е единен. За първи път - 95 години след най-масовия порив за осъществяване на българския идеал и 14 г. след онова горещо американско лято, вместо лозунга "Всеки да си спасява кожата", над главите ни отново се развява знамето на нова национална кауза - да възкресим III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". И както по време на Балканската война зад идеята за обединение застанаха всички - социалисти и анархисти, интелигенция и селяни, така и сега борбата за повторно пускане на двата спрени преди повече от година реактора обедини управляващи и опозиция. Различни са само имената на водачите. Днес ролята на цар Фердинанд и премиер-министъра Иван Евст. Гешов играят президентът Георги Първанов и министър-председателят Станишев. А вместо старите генерали Радко Димитриев и Никола Иванов в директна битка с враговете влизат енергийният министър Петър Димитров и столичният кмет Бойко Борисов. Зад тях стоят НЕК, самата АЕЦ "Козлодуй", Българският атомен форум... Жалкото е, че всички прилики с Балканската война свършват дотук. Защото, ако навремето борбата за национално обединение се водеше от нашите прадеди цели десетилетия, без оглед на партийна окраска и други пристрастия, то всички добре помним, че не само Иван Костов и Надежда Михайлова, но дори и членове на сегашното правителство имат вина за затварянето на III и IV блок. Нещо повече. Ако Костов взе решението за спирането на реакторите, то Иванка Диловска в ролята си на зам.-министър на енергетиката в сегашния кабинет доста дълго ни убеждаваше, че спирането на III и IV блок няма да се отрази нито на енергийния баланс, нито на джоба ни.

Борисов подарява пчеларски костюм на Лужков, научил е Новинар.

Кметът на София Бойко Борисов ще приеме днес в Столична община колегата си, градоначалника на Москва Юрий Лужков. Двамата ще разговарят за опита на двете столици в различни сфери от дейността на общините. На срещата ще присъстват и заместник-кметовете на София. Бойко Борисов е приготвил за руския си колега подарък пчеларски костюм, защото московският кмет е запален пчелар. Борисов и Лужков се познават от близо две години. В края на 2005 г. кметът на София гостува на колегата си в Москва. Тогава двамата си организираха футболно дерби на открито на стадион "Лужники". Лужков е кмет на Москва за пети път, а съпругата му е една от най-богатите жени в страната. Московският кмет ще се срещне и с екскмета на столицата Стефан Софиянски.

Цената на парното била изкуствено завишена, пише Дума.

Четири фирми са заявили желание да получат статут на доставчик на топлоенергия от "Топлофикация-София" и да я разпределят според етажната собственост, съобщи Стефан Дочев, директор "Външни връзки" в дружеството, цитиран от "Всеки ден". Той посочи, че това е възможно съгласно направените промени в Закона за енергетиката, които дадоха възможност фирмите за дялово разпределение вече да бъдат подизпълнител на топлофикационните дружества, а етажната собственост ще избира своя доставчик на топлина за цялата сграда. Топлинните счетоводители ще купуват топлинната енергия от "Топлофикация-София" на занижена цена, която се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като отстъпката е до 5 на сто. Получава се парадоксът, че софийската топлофикация не може да намали цената за своите потребители, а в същото време я продава по-евтино на фирмите за дялово разпределение, коментира Павел Кърлев, главен секретар на Федерацията на потребителите. Според него това показва, че цената на топлинната енергия в София е изкуствено завишена.

Европа ни критикува по четири точки, информира Монитор.

В последния си доклад за изпълнението на Лисабонската стратегия за растеж и заетост Европейската комисия (ЕК) ни критикува по четири параграфа. Основната слабост е мудната ни бюрокрация, заради която няма да можем да осъществим структурните си реформи и да усвояваме средства от еврофондовете. Оценката на ЕК за напредъка на страната ни беше представен вчера на кръгла маса. Националната програма за реформа на България не включва мерки, целящи бързо и чувствително намаляване на бюрокрацията, което да направи бизнес-средата по-динамична и конкурентноспособна, се казва още в евродоклада. Комисията констатира икономически дисбаланси, нарастващ дефицит по текущата сметка и инфлационен натиск. Препоръчва се и повишаване на квалификацията на заетите и допълнителни реформи в образованието. Обвързването на заплатите с производителността посочи Норбърт Вунер от ЕК.

Немци и швейцарци искат да произвеждат биогорива у нас, разкрива Новинар.

Немски фермери проявяват интерес да отглеждат енергийни култури у нас. Това стана ясно на дискусия между зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и фермери от Германия в Берлин. Причината за интереса на чужденците е ниската цена на земеделската земя у нас. В момента парцелите в България се продават средно по 240 лв. за декар, а в ЕС са с 50% по-скъпи и стигат 400 лв. Фермерите са привлечени и от това, че у нас нивите са плодородни, но в момента пустеят. Около 10% от земите не се обработват, защото собствеността е разделена между много наследници, които не могат да се разберат помежду си какво да я правят. Допълнително усложнение идва от това, че според родното законодателство, ако една нива има трима собственици, за продажба се иска съгласието на всички, уточниха експерти. Производители на биогорива от Швейцария също са идвали в България и са проучвали възможностите за покупка на земя в Дунавската равнина. Инвеститорите имат завод за производство на биоетанол в съседна Румъния и ще им излезе евтино и лесно да транспортират произведената суровина до там. През миналата година земите в района на Дунавската равнина се продаваха по 208 лв. за декар.

Правителството бетонира матурите през тази година, категоричен е Дневник.

Правителството направи невъзможна отмяната на задължителните матури през тази година. Това стана, след като министрите приеха предложените от образователното министерство промени в Закона за народната посвета. Поправките отстраняват "вратичките" за атакуване на зрелостните изпити в съда. Според новите текстове две задължителни матури ще държат всички завършващи независимо колко години е продължило гимназиалното им обучение и колко часа по даден предмет са имали. Досега противниците на зрелостните изпити ги атакуваха с аргумента, че учениците, които влизат в гимназия след седми клас, учат година повече от тези, които кандидатстват след осми. Мотив за обжалване на матурите в съда бяха и различните часове по предметите в профилираните и професионалните паралелки.

Лекарите в София на протест в понеделник, твърди Монитор. 

В понеделник от 8 до 9 часа ще излязат на протест лекарите от столичните болници. На протест ще излязат и колеги им от доболничната помощ и семейните доктори, съобщи председателят на Софийската лекарска колегия д-р Методи Маджаров. Протестът в София ще продължи през цялата следваща седмица. Точно колко души ще се включат още не е ясно. Засега са заявили почти стопроцентово участие лекарите от IV ДКЦ, АГ болница "Шейново", Националния център по онкология. Днес ще стане ясно дали ще се присъединят и лекарите от "Пирогов". Протестът е продиктуван от трупащите се проблеми в здравеопазването, от опасността по-малките болници да останат без специалисти заради отнемането на възможността лекарите от болниците да работят на втори трудов договор, каза председателят на столичната колегия.

207,2 млн. лв. пак дължат болниците, цитира Дневен Труд.

Точно 207,2 млн. лв. са дълговете на болниците. Това е написал здравният министър проф. Радослав Гайдарски в отговор на запитване на депутата д-р Ваньо Шарков (СДС). Справката е към 31 октомври 2007 г. От посочената сума 63 млн. лв. са просрочените задължения на болниците, които трябва да бъдат изплатени възможно най-скоро. В противен случай доставките на консумативи и медикаменти могат да бъдат спрени. В края на 2006 г. борчовете на лечебните заведения бяха 218 млн. лв., от които 69 млн. просрочени.

Софийските бали още шест месеца безпризорни, информира Дума.

Балите с боклука на софиянци остават още шест месеца в столицата. До половин година общинарите трябва да решат къде да ги транспортират. За това ще се отделят 20 млн. лв., заяви вчера по време на заседанието на Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов. Парите ще се вземат от средствата за почистването на столицата. Гласуването им обаче бе отложено за следващо заседание на съвета. Опозицията в градския парламент се обърна към администрацията на кмета, че не са ясни критериите във внесения доклад, според които на концесионера е предложено да се дадат 64 млн. лв., което е с 14 милиона повече от миналата година. Членовете на бордовете на общинските фирми да се намалят на трима, решиха още общинарите. Така общо от дружествата бяха съкратени 25 души. Опозицията в СОС обаче бе на мнение, че критериите за това кой ще бъде в бордовете са съмнителни. Съветникът от НДСВ Владимир Каролев бе категоричен, че с взетото решение не се премахва партийният подход и се оставят хора, удобни на ГЕРБ. БСП също не прие наложения от мнозинството подход да се слагат хора на ГЕРБ в бордовете на дружествата. Така се затвърждава статуквото от предишния общински съвет, заяви левият Жельо Бойчев. След шест месеца ще бъдат обявени конкурси за директори на общинските фирми.

Грипният вирус живее 17 дни върху банкноти, изследва 24 часа.

Грипният вирус може да се предава и чрез банкнотите, писа швейцарският в. "Тан". Той цитира учени от Университетската клиника в Женева. Попадайки върху парите, вирусите могат да оцелеят до 17 дни. Оказва се, че ръкостискането може да бъде по-заразно от целувка по бузата .

Кайли запява “Моме, Калино", издава в аванс Стандарт.

Посветена на България песен ще е новият хит на Кайли Миноуг. Звездата се похвали, че вече подготвя парчето. Миноуг ще гастролира у нас напролет. "Искам да изпея местна популярна песен във всеки град, в който стъпвам. Но зная, че изборът ще е много труден. За мен това е истинско предизвикателство. Досега не съм правила такова нещо", изповядва се Кайли пред в. "Мейл". Евтините билети за нейното шоу на 18 май на столичния стадион "Локомотив" вече се разграбиха. Всички пропуски по 30 и 35 лв. бяха продадени за нула време, похвалиха се организаторите от "София мюзик ентърпрайсиз". Остават само тези по 40 за правостоящите и по 50 лв. за седящите места. Сред феновете вече върви наддаване на кой роден хит ще направи кавърверсия звездата. Сред най-екзотичните варианти е "Назад, назад, моме Калино" или "Хубава си, моя горо". Певицата идва у нас със 17 тира и около 50 души персонал. Тя иска да й се осигури вегетарианско меню. След операцията срещу рак на гърдата се отказа от силните подправки, използвани в любимата й тайландска кухня. Тя вече не близва газирани питиета, не хапва и нищо пържено.

Щирлиц се завръща в нов сериал, съобщава Новинар.

Снимките на нов 16-сериен филм за руския разузнавач Щирлиц започнаха в град Севастопол. Работното заглавие на сериала е “Исаев” и идва от истинското име на шпионина – Максим Исаев. Новите серии ще разказват за младостта на култовия съветския шпионин. В ролята на младия Щирлиц ще влезе Даниил Страхов, а режисьор ще бъде Сергей Урсуляк, създателят на успешния руски сериал “Ликвидация”. Продуцент е кинокомпанията “Централ Партнършип”. Режисьорът на новия сериал сподели пред вестник “Московски новости”: “Това ще бъде историята на един човек, който се опитва да намери земя под краката си. История на това колко страшна е била Гражданската война”. Филмът ще бъде заснет по шпионските романи на Юлиан Семьонов, които вдъхновиха и първите серии на “17 мига от пролетта”. В Съветска Русия и в целия Източен блок образът на неуловимия разузнавач Щирлиц, който прониква в тайните структури на Гестапо, се бе превърнал в аналог на американския Джеймс Бонд.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама