НОВИНИ


Бойко Борисов: Пред България няма пречки за Шенген

30 5161 24.06.2011
Бойко Борисов: Пред България няма пречки за Шенген
Бойко Борисов

Договорените нови правила за укрепване на Шенгенското пространство няма да попречат на нашето присъединяване. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като отлетя от Брюксел.



България и Румъния не са споменати в заключителния документ от Европейския съвет в Брюксел. В него не фигурират и термини като корупция и организирана престъпност, отбеляза българският министър-председател.

Холандия обаче успя да прокара текст, според който страните-членки са еднакво отговорни да гарантират, че Шенгенските правила се прилагат ефективно, в съответствие с общите стандарти и фундаменталните принципи и норми. Те, според експерти от Съвета, включват върховенството на закона и може да дадат възможност на всяка заинтересована страна да поставя допълнителни условия на България и Румъния.

Борисов уточни, че е бил приет и специален допълнителен протокол, според който тези текстове не засягат присъединяването на България и Румъния.

След много дебати, но не по тема дали България и Румъния са готови, защото всички отчетоха, че 100 % сме готови, че абсолютно сме покрили критериите, и това бе оценено на всички неполитически нива. Именно това се записа и в протокола, че всички дебати за по-нататъшното укрепване на границата на Шенгенското пространство не касаят България и Румъния, подчерта  още Борисов.

Българският премиер си тръгна от Брюксел доволен, защото според него е отпаднала още една опасност – да координираме по-плътно данъчната си политика с тази на другите 22 страни от пакта "Евро плюс", което би означавало вдигане на данъците у нас, съобщава БНР.

Това обаче няма да стане, увери Борисов и добави, че всяка страна ще бъде оставена да постига целите за повишаване на растежа и конкурентоспособността с избрани от нея самата средства.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама