ЪNDERGROUND


Перач на Имелда Маркос консултира финансите на Дарина Павлова

10 9420 27.06.2011
Перач на Имелда Маркос консултира финансите на Дарина Павлова

Играчът Шрайбер от Лихтенщайн изкупува последователно дяловете от дружествата на вдовицата


Перач на Ал Кайда и Имелда Маркос управлява фирмите на Дарина Павлова в България. Вдовицата на показно убития бос на „Мултигруп” Илия Павлов е поверила състоянието си на Енгелберт Шрайбер. Справка в Търговския регистър показва, че в момента той се води управител и собственик на ключови дружества от империята на някогашната „Мултигруп”. Името му фигурира в „Пи Еф Ейч Си” и „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн. Двете компании се водят собственици и на „Бороспорт”.
Последната промяна в дружеството е съвсем пресна - от май т.г. Тогава в регистрите е вписано увеличение на капитала с 4 млн. 156 175 лв. По документи парите са внесени от лихтенщайнската офшорка. Името на Енгелберг Шрайдер фигурира и в още една от фирмите на богатата вдовица Дарина Павлова – „БИ ТИ ДЕВЕЛОПМЕНТ СЪРВИСИЗ”. Там той отново се води управител и собственик.

Енгелберг Шрайдер е добре познат в международните финансови среди. Кантората му във Вадуц, Лихтенщайн е разследвана от американските власти във връзка с изпиране на пари на Ал Кайда след 11 септември. В разследвания на централни американски медии пък се твърди, че Шрайбер е действал по добре обработена схема за превъртане на нечистите пари. Разкривал е кухи дружеста увеличавал е капитала им, след което е започвал преналиване на средства от една фирма в друга. Самият финансист е разследван и за пране на пари по програмата на ООН „Петрол срещу храни”. Смята се, че с негова помощ са били прикрити нечисти сделки на покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин. Сред клиентите на Шрайбер е и Ахмед Идрис Насредин, за когото се твърди, че е пряко свързан с Осама Бен Ладен.

Проверка на „Торнадо” разкри, че близките връзки на Дарина Павлова с кантората на Енгелберт Шрайбер започват преди няколко години. Тогава е създадена и офшорката „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн. Постепенно през Шрайбер минава собствеността и на останалите фирми, свързани с Дарина Павлова. Интересна подробност е, че в европейските финансови среди името на Шрайбер не се ползва с особено доверие. Кантората му е цитирана в няколко доклада на международни институции. В тях се твърди, че различни клиенти прибягват до нея, за да прикрият далаверите си. За Шрайбер се знае още, че е един от най-сръчните експерти, които умеят така да превъртят парите на клиентите си, че да не бъдат проследени. Например в случая с Ал Кайда той разкрива паралелни банкови сметки в Панама и Насау Парите са преведени в тях малко преди ключови военни операции. В доклад на американския департамент например се твърди, че с помощта на Щрайбер са изпрани милиони, с които после са закупени оръжия. В друг обнародван документ на ЦРУ пък се посочва, че няколко терористични организации са прибегнали до услугите на сръчния финансист.

Пак с негова помощ са превъртани парите и на италиански мафиоти. Клиенти на Щрайбер са представителите на известната фамилия Дел'Акуила. Не е ясно кой запознава Дарина Павлова с Енгелберг Щрайбер. Възможната топла връзка е италианският премиер Силвио Берлускони, с когото фаталната вдовица вече не крие близките си отношения. Самият той също е бил клиент в миналото на лихтенщайнската кантора.

Друга връзка е Имелда Маркос, която доскоро поддържаше в САЩ имение в съседство с това на Дарина Павлова.
Приближени до вдовицата твърдят и друго – че Щрайбер влиза в империята „Мултигруп” още в края на 90-те години. Тогава всъщност бащата на Илия Павлов вкарва лихтенщайнците в управлението на фирмите си. Запознати твърдят, че финансовият играч може да е прехвърлен към империята на Павлов като наследство от бившите комунистически диктатори, с които е работил. Първите официални документални следи за сътрудничество със Щрайбер обаче датират от 22 октомври 2008 г. От името на „Пи Еф Ейч Си естаблишмънт” е отправено „търговско предложение” към „Балкантурист елит”
В него се посочва, че лихтенщайнската фирма се занимава с ”Инвестиране и управление на имущество от всякакъв вид”. Посредникът по сделката е „Първа финансова брокерска къща”.

Проверка на „Торнадо” обаче установи, че данни за обвързаност на „Мултигруп” с кантората на Щрайбер има още през 1999 г. Чрез поредица от сделки „Пи Еф Ейч Си естаблишмънт” изкупува последователно дялове от „Балкантурист елит” АД.
Откакто влиза в по-тесни контакти с кантората на Щрайбер, вдовицата на Илия Павлов успява да заличи и участията си в повечето от фирмите, свързвани с империята на „Мултигруп”. Така от началото на тази година на практика името й не фигурира само в две дружества, и то като управител. Във всички останали собствеността на Дарина Павлова е прехвърлена на „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн и съответно на Щрайбер. Независимо от това в момента се води член на управителния съвет на „Рила Боровец” и на „Гранд хотел – Варна”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама