НОВИНИ


Б. Димитров: В Охрид не осъдиха истинските виновници

11 5149 06.07.2011
Б. Димитров: В Охрид не осъдиха истинските виновници
Божидар Димитров

По-високи присъди ще върнат ли загиналите, попита историкът, според когото други са институциите в Македония, които трябва да носят истинската вина за трагедията в Охридското езеро.



Виновниците за смъртта на българите от кораба "Илинден" в Охридското езеро не са на посъдимата скамейка
, обяви по БНТ директорът на НИМ Божидар Димитров. Той добави, че тези, които в момента биват съдени в Охрид в някаква степен също са изкупителна жертва. Нима по-високи присъди ще върнат загиналите наши сънародници, възкликна още историкът. Според него застрахователите, както и други институции в Македония всъщност носят основната вина за трагедията в Охридското езеро.

Frognews.bg припомня, че вчера тричленен състав на Охридския основен съд призна за виновни обвиняемите по делото за потъването на кораба „Илинден”. Съдия Милка Танеска, в отсъствие на защитата на капитан Филески, произнесе присъдите. По една година затвор, с ефективно излежаване на присъдата, гласи решението на тричленния състав на Охридския основен съд и се отнася и за двамата обвиняеми - капитана Филески и инспектора на германския „Лойд” Бранко Баич. На капитан Филески ще му бъдат приспаднати месеците в предварителния и домашния арест, така че на него му остават да излежи малко повече от осем месеца, докато Баич беше съден задочно. Според повдигнатите обвинения и действащото законодателство бяха наложени минималните присъди от една година, които са изискуеми по закона. Максималните биха били до пет години ефективно лишаване от свобода.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама