НОВИНИ


96 стотинки за кубически метър без ДДС да бъде минималният праг на цената на водата

0 5050 03.04.2007
96 стотинки за кубически метър без ДДС да бъде минималният праг на цената на водата

За минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода”.


За минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода” по време на обществено обсъждане на цената на ВиК-услугите в столицата.
Според главния секретар на дружеството Иван Иванов това е минималната цена, при която „Софийска вода” ще може да изпълнява задълженията си. По време на обсъждането, представители на „Топлофикация – София” заплашиха, че ще спрат парното и топлата вода на Министерския съвет и на Министерство на финансите, ако заплатите на служителите им не бъдат увеличени с размера на инфлацията от 1998 г. насам. Оттогава в дружеството не са увеличавани заплатите.
На 12 април работещите в "Топлофикация–София" АД започват безсрочни ефективни стачни действия.

Ако "Софийска вода" не изпълнява инвестиционната си програма, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще намали определената цена на водата за дружеството като санкционираща мярка. Това коментира пред журналисти председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.
Създадено в Столична община звено ще отчита всеки месец или на тримесечие пред ДКЕВР изпълнението на инвестиционната програма на "Софийска вода". Една от основните цели на инвестициите е намаляването на загубите на вода по мрежата. В момента те са около 60 на сто. За 2007 г. загубите трябва да бъдат намалени с 4 процента.

Срещу определената от ДКЕВР цена - била тя 90 стотинки или 1.02 лева, трябва да има адекватни инвестиции. Всеки един лев, вложен от “Софийска вода”, трябва да бъде контролиран – дали инвестицията е същата, каквато е записана в бизнес плана на дружеството. общинският съветник от СДС Николай Желев след общественото обсъждане на цената на водата в столицата, проведено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви, че контролът на концесията е огромен проблем.Той бе категоричен, че е нужен пълен синхрон в инвестициите, правени от “Софийска вода” и Столична община. Желев изрази още опасение, че много от кадрите на ВиК дружеството търсят реализация в други фирми поради недостатъчното заплащане. В момента средната работна заплата на служителите в “Софийска вода” АД е 465 лева. Столична община е одобрила ревезирания бизнес план на “Софийска вода” АД, в който около 30% са включени и нашите приоритети. Това заяви общинският съветник от НДСВ проф. Атанас Тасев. Следващата стъпка е да се определи цената на водата, тъй като инвестициите са пряко свързани с нея.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама