НОВИНИ


Младенов: Българските интереси трябва да са над всичко

16 5066 14.07.2011
Младенов: Българските интереси трябва да са над всичко
Николай Младенов

Искам българските дипломати да не се срамуват да правят неща, за които техните чуждестранни колеги не се замислят. Това заяви външният министър Николай Младенов днес в парламента, където депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за дипломатическата служба.
.



По думите му българските дипломати се страхуват да застанат зад българските граждани и компании в чужбина, а в основата на всяка дипломатическа служба е преди всичко да защитават българските интереси.

В промените за първи път се дава точна дефиниция на дипломатическата служба, подчерта Николай Младенов, като допълни, че в предлаганите изменения са посочени три важни приоритета – защита на националните интереси, защита на интересите на българските граждани и защита на интересите на българските лица в чужбина.

В законопроекта е предвидено и как да се процедира с дипломатическите служители, заемащи публични длъжности, за които към влизане в сила на новия закон вече е установена принадлежност по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Те няма да бъдат лишени от правото на труд. В преходните и заключителни разпоредби е указано, че те се освобождават от публична длъжност и се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба.

Разширяват се правомощията на министъра на външните работи при прекратяване на трудово или служебно правоотношение едностранно и без предизвестие. Тези изменения са актуализирани във връзка с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

В законопроекта се регламентира създаването на Държавен културен институт като юридическо лице към МВнР със седалище в София. Вносителят е определил предметът на дейност на института да бъде поддържането, разширяването и представянето на Художествения фонд на министерството, както и подпомагане на задграничните представителства при осъществяване на проекти и програми за разпространение на българското духовно и културно-историческо наследство в чужбина.

Част от промените в закона – особено в частта им за лицата, свързани с бившата ДС – предизвикаха острата реакция на БСП. Те се заканиха да сезират Конституционния съд, тъй като, според тях, тези текстове са дискриминационни и нарушават основния закон. Ливицата заподозря, че зад отзоваването на посланиците, свързани с ДС, се крие желание за приватизация на апетитни имоти зад граница.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама