НОВИНИ


"Синьо политбюро" точело пари за сметка на СДС

103 6800 18.07.2011
"Синьо политбюро" точело пари за сметка на СДС
Мина Божкова

Легендарни фигури от силните години на СДС създали юридическо сдружение, с което отклонявали пари от партията за лично облагодетелстване. Това разказва за столичен вестник Мина Божкова, дъщеря на покойния вече ексминистър Александър Божков.



Божков, заедно с Иван Костов, Надежда Михайлова, Петър Стоянов и Христо Бисеров регистрирали преди 16 години на 22 септември - Деня на независимостта на България, сдружение с емблематичното име “Съюз на демократичните сили”, точно като едноименната партия. Още от първите дни на създаването си то започнало да функционира като касичка на синьото политбюро. Единственият по-външен, който бил поканен в тайния финансов план, е блестящият юрист Васил Гоцев, който се заел с регистрацията, но не бил допуснат до финансовите средства и тяхното разпределение. По-късно обаче получил министерски пост, а след това - дълъг мандат в Конституционния съд.

Наследницата на “мистър 10 %” разкрила това докато преглеждала сейфа на баща си. СДС-2 като юридическо сдружение, което не е закрито и продължава да развива активна дейност, е било използвано за отклоняване на средства, предназначени за партията. Схемата била проста, но гениална и принадлежала на финансовия мозък Сашо Божков. Лица, фирми и организации правели дарения на СДС, но вместо само на партията са им били давани данните на сдружението, което носело същото име. Така дарителите си мислели, че парите отиват в партията, а те попадали в частната фирма на "Големите".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама