АКТУАЛНО


Братя Галеви се измъкват през офшорки

12 10024 19.07.2011
Братя Галеви се измъкват през офшорки

Имотите и колите им били собственост на фирми, регистрирани на Сейшелските острови


Братя Галеви се опитват да погодят номер на комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност, и вероятно ще успеят. В момента Ангел Христов и Пламен Галев трескаво прехвърлят средства към единствените фирми, които не могат да попаднат под отговорност, разкриха източници на „Торнадо”. До трескавото прикриване на пари се стигна, след като на втора инстанция съдът прати единия за 5, а другия – за 8 години в затвора.

Двете офшорки, регистрирани на Сейшелските острови, на практика притежават по-голямата част от собствеността на братя Галеви. Техни са и скъпите автомобили, с които Пламен и Ангел Христов обичаха да парират, в това число и прословутият бял джип БМВ. Юристи предполагат, че „Ем Пи Ви Трейдинг Лимитид” и „Пи Ей Джи Норт Адамс Лимитид” са учредени именно с цел укриване на доходи и препиране на пари. Офшорките са регистрирани през 2008 г. на един и същи адрес – Търговски център „Олиажи” ет. 1, гр. Виктория, Мае, Сейшели, като техни официални представители у нас се водят Пламен Галев и Ангел Христов. И двете фирми са с уставен капитал по 5 хиляди долара но има извършени прехвърляния на финанси на няколко транша. Има и трета офшорка, която е регистрирана на Британски Вирджински острови с адрес Палм Чембърс, П.К.119, Роуд Таун, Тортола.

Дружеството се води на името на Христинка Георгева Ангелова, жената, която живее на семейни начала с Ангел Христов. Самата тя също развива стабилна бизнес дейност, като официално се занимава с пътни съоръжения. Името й фигурира и в „Автомагистрала Струма” - дружеството, което кандидатства за поддръжка на новостроящия се аутобан. Източници на „Торнадо” разкриха още, че Христинка Ангелова има силни позиции и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Нейни съдружници пък са начело на фирмите, които поддържат ремонта на пътищата в Самоков и София.
Другата „отчаяна съпруга” – Емилия Галева, не участва в никакъв бизнес – поне не и официално. Прекарвала по-голямата част от времето си в къщата в с. Ресилово или пък на „близък” шопинг до Дупница Запорът, наложен на братя Галеви, е от 2009 г., но може влезе в сила едва след осъдителна присъда. Такава вече има – от началото на юли т. г., когато Софийският апелативен съд наложи съответно 7 и 5 г. затвор с обвинение, че заедно с още петима приближени Ангел Христов и Пламен Галев са участвали в банда за рекет.

Според иска на комисията „Кушлев” под възбрана би трябвало да попаднат имоти за над 2 млн. лева. На изземване подлежат още шест мерцедеса и две аудита. Запорирани са и всички дружествени дялове на „братята” във фирми с тяхно участие. Към момента обаче повечето от дружествата са със замразена дейност и на практика не функционират. Действащи са единствено офшорките, но те пък не подлежат на нашите закони.

Краят на империята?
След произнасяне на осъдителната присъда братя Ангел Христов и Пламен Галев почти не се вясват в семейните владения в Ресилово. Освободена е и охраната им, която в миналото по численост биеше дори и премиерската. Без бодигардове се движи и синът на Ангел Христов. Доскоро хлапето бе разкарвано навсякъде от мощен джип, шофиран от мускулест охранител.

Оттегляне от бизнеса демонстрира и един от най-близките приятели на бизнесмените – Красимир Оков. Той е съдружник в повечето от фирмите им, но в момента работи единствено в малка каравана до автогара – Дупница, където продава кафе и сандвичи. Самите братя Галеви побързаха да коментират след делото, че целият процес срещу тях бил иницииран от Алексей Петров, който искал да им изземе бизнеса. Бившият служител на ДАНС действително е сред непримиримите врагове на братя Галеви, макар и публично никога да не е влизал в конфликт с тях. Твърди се дори, че именно той е авторът на няколкото разработки, правени за дупнишките бизнесмени. Пак от него „изтекла” и информацията за прословутата среща с бившия вътрешен министър Румен Петков.

Мария Николаева
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама