АРТ ДЖУНГЛА


Тато скрил „упадъчен” свой портрет, Вежди го вади

19 10180 20.07.2011
Тато скрил „упадъчен” свой портрет, Вежди го вади

За първи път народът ще види уникалната картина на Златю Бояджиев, изложена в Музея на тоталитарното изкуство, който Вежди Рашидов ще открие през септември


Уникален портрет на Тодор Живков, лежал скрит по заповед на Първия дълги години в складовете на бившия Партиен дом, ще стане достояние на народа през септември. Той е част от изложението в Музея на тоталитарното изкуство, чието откриване усърдно подготвя министърът на културата Вежди Рашидов.

Картината е открита преди две години в складовете на Партийния дом от изкуствоведката Бисера Йосифова. Портретът е нарисуван от Златю Бояджиев в Париж през 1972 г. Великият художник си отмъщава на Тато, който го унижава да го рисува по поръчка в столицата на световната живопис и култура. Вероятно възложената подмазваческа поръчка идвала или от бившия културен център, или от посолството ни във Франция.

Особено интересен е перчемът на соцвожда, който е помпозен и лакиран. Главата на бившия първи пък е изключително несъразмерна и огромна, в което визуално е закодирано посланието, че Живков е човек с отклонения. Вместо очаквания соцреализъм, от портрета лъхало на модерно изкуство и упадъчно западно културно влияние. Бивши партийни дейци твърдят, че в началото Живков уж си харесал портрета, но след това цивилни художници и интелектуалци от обкръжението му подсказали жестоката истина и той моментално наредил картината да бъде поставена под ключ в мазето на Партийния дом.
Разхвърляни скулптури и картини, работници, които бачкат яко в жегите под зоркия поглед на Вежди Рашидов, който се разхожда между петолъчката на Партийния дом и портретите на Живков, Брежнев и Сталин.



Така заварваме сградата до КАТ, която между 20 и 30 септември официално ще се превърне в музей на тоталитаризма. „Здравейте, момчета, заповядайте и снимайте!”, посреща ни Вежди с пура в ръка. Министърът на културата започна да ни показва какви уникални произведения от времето на социализма е успял да изрови с екипа си от мазетата на Националния исторически музей, от бившия Партиен дом, от читалища в Сливен, Сопот и куп други градове от цялата страна.

Министър Рашидов съжалява, че в музея не могат да влязат негови творби тъй като „си е отварял устата” по времето на социализма и не са му разрешавали да твори. Той уточни, че благодарение на новото съоръжение ще спестява на държавата по 4 млн. годишно. „Тази сграда става второ Министерство на културата. В нея ще влязат 106 организации и ведомства, за които в момента държавата плаща наеми. Изчислил съм, че за по-малко от година ще избия парите, които ще дадем в размер на 3 млн. лв. за строежа на музея”, категоричен е Рашидов. Министърът дори е обещал зала в новата сграда на ансамбъл „Филип Кутев. Помещението е с височина 10 метра с една от най-добрите акустики у нас.

Васил Василев
снимки: Стефан Димитров
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама