БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


До 10 дни падат цените на горивата, прогнозира Дянков

22 6413 23.07.2011
До 10 дни падат цените на горивата, прогнозира Дянков
Симеон Дянков

Успяхме да излезем от кризата без да вземаме външни заеми, без да вдигаме данъци и без да влизаме в големи дефицити, което обяснява защо бе покачен кредитният ни рейтинг. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Ямбол, цитиран от БНР.



Само още три държави в Европейския съюз – Швеция, Финландия и Естония, успяха да минат по този начин през кризата от всички 27 членуващи в него, допълни той.

Министър Дянков обеща идващата година да е по-добра от сегашната финансово и икономически, като се позова на износът, който през първата половина на годината се увеличи с над 52 % и успехите в развитието на селското стопанство, както и инфраструктурата в страната.

Симеон Дянков посъветва българите да повярват, че сме извън кризата и могат вече да харчат, а не да спестяват.

До десет дни цените на горивата у нас трябва да започнат да падат, прогнозира финансовият министър. По думите му голямото потребление в световен мащаб е причина за високите цени в момента. но държавата ще се намеси, ако забележи отклонения от световните цени, обеща Дянков.

Припомняме, че от началото на месеца бензинът регистрира поскъпване с около 14 стотинки, а дизелът - с 12. От “Лукойл Нефтохим” - Бургас обясниха рекордното поскъпване със скока на петрола на международните пазари.

Според анализатори поскъпването се дължи на борсовите цени, покачването на долара и високото сезонно потребление на бензини през лятото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама