ЪNDERGROUND


Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

37 18042 29.07.2011
Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

Как общинска земя за детска градина бе препродадена двойно по-скъпо от спекулант


„Торнадо” разполага с документи, уличаващи кмета на Варна Кирил Йорданов в далавера със строежа на детска градина „Морски свят” в кв. Аспарухово. Става въпрос за сделки по линия на публично-частното партньорство. Тази форма за финансиране се котира в обществото като приемлива за осъществяването на уж обществено-полезни проекти, но вече не хваща вяра сред хората заради по-честото й използване за лично облагодетелстване от властимащите. Зад прикритието на т.нар. публично-частно партньорство чрез конкурс, вместо чрез продажба на търг, по-често се правят продажби, които на практика са си чиста форма на вече забранените „заменки”

Само в периода 2008 г. – 2010 г. в Община Варна са изпълнени множество такива сделки, предложени лично от кмета Кирил Йорданов и гласувани от Общинския съвет. За реализацията им са били използвани всякакъв вид спекулативни врътки, завоалирани под формата на „обществен интерес”. Каква е схемата: Първо се намира купувач за съответния общински имот. След това този имот се придобива от предварително определено подставено лице, обикновено строителна фирма, тя безпроблемно печели общинския търг и след това го продава на предварително намерения купувач. На финала за кратко време и без никаква реално извършена дейност от разликата в парите се облажват няколко лица, а „общественият интерес” отива на кино. Няма такава сделка, извършена без знанието и подписа на кмета. „Торнадо” разполага с документацията по една такава сделка, мотивирана от вечната липса на детски градини във Варна.

Варненският общински съвет взима решение да се построи детска градина в район Аспарухово. Кирил Йорданов прави оценка колко би струвало изграждането на такава градина и колко би струвал точно определен общински имот. На 21.01.2009 г. е издадена Заповед № Г-1 на Директора на дирекция ПНО за разделянето на общински имот с пл. № 83, 27-подрайон на две части – УПИ VIII – за детско заведение и УПИ X – за обществено обслужване. Поначало директорът на дирекция ПНО няма компетентност за издаването на такива заповеди, но в случая той е бил упълномощен за това от кмета на община Варна Кирил Йорданов със заповед от предния ден - № 0186 от 20.01.2009 г. Всичко е предварително подготвено. Самата заповед за разделянето на имота е била приготвена за подпис дни преди това. Тя влиза в сила на 05.02.2009 г. На същия ден още (какво усърдие!) Община Варна подава искане за промяна на кадастралната карта с цел да се отрази разделянето на общинския имот и веднага да се издадат скици на новообразуваните два имота. На 9 февруари те вече са готови. Светкавично се оформят и документите. С нетипична бързина се придвижва всичко необходимо.

Още на следващия ден - 10.02.2009 г.- са изготвени двата акта за общинска собсвеност с номера 5476 и 5477 и са представени в Службата по вписвания. Актовете са вписани на третия ден от подаването - на 13.02.2009 г. Предложението за разпоредителната сделка е внесено лично от кмета Кирил Йорданов в общински съвет Варна незабавно. Сесията на Общински съвет Варна се провежда на 18.02.2009 г. Сверихме календара и установихме, че това се случва едва 2 работни дни след вписването на актовете за общинска собственост. За тези два работни дни кметът Кирил Йорданов е внесъл предложението за разпоредителна сделка с общинския имот в общински съвет Варна, това предложение е разгледано в комисия по собственост към съвета, прието е и е включено в дневния ред на сесията. Браво на Кирил Йорданов! Само че едно такова нетипично за общинската мудност усърдие отдалеч мирише на пристрастие към сделката, меко казано.

Обмислен изглежда всеки ход и по-нататък. В решението си Общинският съвет Варна дава съгласие да се прехвърли общинският имот, оценен на 2 310 000 лева без ДДС Толкова, колкото според оценителя, би струвало изграждането на детската градина. Любопитното е, че явно за да се подсигури, ОС-Варна нарежда да се включат в договора за продажба две условия: в случай, че строителството на градината струва по-малко от 2 300 000 лева, разликата да се доплати на общината, а в случай, че е повече то 2 300 000 лева – това да е за сметка на строителя. Също толкова светкавично, както и действията дотук, се осъществява и конкурсът за прехвърляне на имота. В него са включени такива условия, че не всеки да може да им отговори. Напр. годишен оборот над 32 320 000 лева, дълготрайни активи от 14 467 516 лева и т.н.

Още на 31.03.2009 г. вече купувачът е налице и за такъв е определен „СПЕДСТРОЙ” ЕООД – собственост и представлявано от Живко Киров Желев, публично известен с топлите си отношения с кмета Кирил Йорданов и зам.кмета Антон Жожев, и според някои – тяхно подставено лице. Прехвърлянето на собствеността на общинския имот следва динамиката на предишните събития - на 17.04.2009 г. вече е подписан договорът за прехвърляне на имота и същият е вписан в Служба вписвания Варна. В договора обаче няма и следа от онези „задължителни” условия, гласувани по-рано.

Само два месеца по-късно, на 25.06.2009г., „СПЕДСТРОЙ” ЕООД - Живко Киров Желев, прехвърля същия придобит от него имот на трето лице – „Рила проект” ЕООД, представлявано от чешкия гражданин Мирослав Будва, за сумата от 2 256 430 евро без ДДС, равна на сумата от 4 413 194 лева без ДДС. Фирмата купувач е представителство на „ПЕНИ маркет” за България и взима парцела, за да построи върху него магазин. Така срещу задължението да построи детска градина за 2 300 000 лева без ДДС т. нар. инвеститор „СПЕДСТРОЙ” ЕООД - Живко Киров Желев получава 4 413 194 лева без ДДС
Разликата от 2 113 194 лева са придобити от приятеля на Кирил Йорданов в рамките на шест месеца – от началото на процедурата до продажбата, без никакво строително усилие от страна на дружеството му.

Оттук нататък следват няколко бавни и едно бързо действие. А именно, община Варна прави ново изменение на застроителния план, което става факт едва на 26.10.2009г., когато е издадено строително разрешение № 421 за започване строителството на прословутата детска градина. Желев вече предварително е бил на печалба. С ентусиазъм построява детската градина за...един месец! Дето е речено, „и вълкът сит, и агнето цяло”. Наскоро Окръжна прокуратура Варна обяви, че е направила списък на общински сделки, които да разследва. „Торнадо” се опита да разбере дали тази сделка за детската градина в „Аспарухово” е сред тях. Е, не е. Прокуратурата се е съсредоточила само върху дребни сделки за учредено право на строеж на граждани за жилищни нужди. Според едно изследване представено наскоро пред варненската общественост, времето за получаване на ПУП във Варна е средно около 150 дни срещу 21 за София. Защо ли?

Варненци имат отговор: „Защото не отговарят на „обществените нужди” на кметския интерес!” Сред скандалните сделки бе заменка за парцел от 10 декара в Морската градина, обещан на аптечния бос Марешки. Сделката обаче не минава, въпреки че зад Йорданов на заседанието застават пъстра агитка от съветници.

Еми Мариянска
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама