НОВИНИ


Ню Йорк Таймс: Алексей Петров - кръстник на БГ мафията

21 7150 28.07.2011
Ню Йорк Таймс: Алексей Петров - кръстник на БГ мафията

Обвиненията не са повлияли на бабаитлъка му, пише вестникът.



Скандалните разкрития за Алексей Петров стигнаха отвъд океана, пише Блиц днес. Престижният американски ежедневник „Ню Йорк Таймс” публикува напоителна статия, в която описва каратиста като кръстник на българската мафия и подчертава, че кабинетът „Борисов” е изненадал всички и е създал чувство за ново начало, погвайки човек, считан за недосегаем.

В материала под заглавие „Законност и ред по български” се посочва, че в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил тържествено война на кръстниците на организираната престъпност у нас и е стартирал операция „Октопод”, при която бяха арестувани Алексей Петров и аверите му.

„Целта на операцията беше да обезглави престъпна мрежа, която беше толкова огромна, че пипалата й се простираха навсякъде в българското общество”, подчертава вестникът, като окачествява акцията като „едно от най-изявените усилия на България да се справи с босовете на рекета, проституцията и отвличанията”.

„Ню Йорк Таймс” описва детайлно ареста на Петров и посочва, че макар по-късно да бе пуснат от съда първо под „домашен арест”, а след това срещу подписка, срещу него има редица обвинения за тежки престъпления. След тях, макар съдът по-късно да е пуснал от килията Алексей Петров първо под „домашен арест”, а след това срещу най-леката мярка – подписка, срещу бившата барета са повдигнати редица обвинения за тежки престъпления. Те са за рекет, изнудване, организиране и ръководене на престъпна група, опит за убийство, източване на ДДС, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Обвиненията обаче не са повлияли много на бабаитлъка му, подчертава американският ежедневник и информира, че сега Трактора планира да се кандидатира за държавен глава и да се впусне в президентския вот наесен.

В процеса на проучването за статията журналист на „Ню Йорк таймс” се е срещнал и със самия Алексей Петров, като посочва, че през цялото интервю той е въртял пръчка с пластмасов октопод, залепен на върха й и упорито е отричал обвиненията срещу него. “Ако бъде осъден, Петров – бивш шампион по карате и агент на контраразузнаването, ще бъде първото голямо име, което ще отиде в затвора като бос на организираната престъпност в страната”, обобщава вестникът, като цитира данни на Центъра за развитие на демокрацията, според които пазарът на дрогата у нас генерира годишно 124 млн. долара, а пазарът на плът – 168 млн. долара.

В статията е цитиран и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който посочва, че допреди ареста на Алексей Петров му се е носела славата на човек, с когото не трябва да се заяждаш. „Ако имаше изненада, след като това правителство дойде на власт, то беше, че реши да се заяде с него”, подчертава вестникът, позовавайки се на думите на Грозев. (Блиц)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама