Българското кисело мляко продължава да предизвиква интерес по света. Точно заради неговите качества агенция АФП изпрати свой репортер в България.
В малкия български град Трън се отбелязва празника на киселото мляко, продукт, с който регионът е особено горд. В региона е роден откривателя на бактерията, която превръща обикновеното мляко в познатото ни кисело мляко, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП. Двадесетина производители показват в клуба на пенсионера домашното си кисело мляко.
В някои семейства ферментът се предава от поколения, като служи за заквасване на следващата партида, обяснява Евгения Димитрова, пенсионирана учителка от Ломница. Нейната оригинална рецепта за козе кисело мляко е спечелила конкурса в категорията. Производителите обясняват, че за крайния продукт има значение къде е пасло животното, което е дало млякото, както и какво е то. Овчето и биволско кисело мляко е по-гъсто от кравето и козето. Българите смятат този продукт за културно наследство, като оспорват създаването му със съседна Турция, отбелязва АФП.
Киселото мляко се произвежда в манастирите, като този в Ябеново, където се произвеждат 750 кг седмично, и е част от националната кухня. Ежегодно в България се консумират 135 хиляди тона кисело мляко. Откриването на бактерията lactobacillus bulgaricus (LBB), която придава здравословните качества на продукта, се дължи на българския изследовател от Трън Стамен Григоров. Той е провел изследванията си в Женева, където е бил студент по медицина, съобщава агенцията на читателите си.